Godišnja izložba radova studenata Akademije umjetnosti UNIBL: Nagrađeni plodovi talenta i velike motivacije

Danko Kuzmanović
Godišnja izložba radova studenata Akademije umjetnosti UNIBL: Nagrađeni plodovi talenta i velike motivacije

Banjaluka - Godišnja izložba radova studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci, koja se održava 18. put, svečano je otvorena džez standardom “Jesenje lišće”, koju su na tri trube izveli studenti Akademije i pokazali svoj talenat.

Izložene su slike, grafike, crteži, mozaici, ikone, fotografije, te radovi iz oblasti grafičkog dizajna i intermedijalne umjetnosti.

Dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci Sanda Dodik je kazala da su svi radovi plod talenta i velike motivacije studenata i njihovih profesora.

- Ovo je za nas uvijek svečan trenutak, jer pokazujemo na kraju akademske godine sve ono što su studenti zajedno sa svojim profesorima uradili u toku godine. Ove godine su predstavljeni radovi iz svih oblasti, odnosno iz svih grana likovne umjetnosti. Sve što se može vidjeti je rezultat talenta, jedne velike motivacije, maštovitosti, kreativnosti i predanog rada studenata ali i njihovih profesora - rekla je Dodikova.

Kao i svake godine, i ove godine najbolji studenti su dobili nagrade. Akademija umjetnosti je dodijelila četiri nagrade za četiri smjera - grafiku, slikarstvo, grafički dizajn i intermedijalnu umjetnost.

Ustanove i institucije kulture koji su godinama prijatelji Akademije, takođe su nagradili studente.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske dodijelio je nagradu za najbolji rad na završnoj godini prvog ciklusa studija iz oblasti likovnih umjetnosti studentkinji intermedije Mileni Ivić.

Banski dvor Kulturni centar dodijelio je nagradu najboljim studentima Akademije umjetnosti sa smjera za slikarstvo i smjera za grafiku u vidu organizovanja samostalne izložbe studentkinji četvrte godine grafike Mirjani Preradović i studentkinji četvrte godine slikarstva Dragani Grašar.

Galerija “Udas” dodijelila je nagradu za najbolje studentske radove u vidu organizovanja samostalne izložbe studentkinji treće godine grafike Milani Kosanović i studentkinji treće godine slikarstva Danijeli Mihić.

Centar za kulturu i obrazovanje Laktaši dodijelio je nagradu u vidu samostalne izložbe studentkinji četvrte godine slikarstva Aleksandri Kuzmanović i studentkinji četvrte godine grafike Mirjani Preradović.

Art klub “Prostor” dodijelio je nagradu za najbolje studentske radove u vidu organizovanja samostalne izložbe studentkinji treće godine grafike Milani Stijak, studentkinji treće godine slikarstva Nataši Gojković, studentu druge godine slikarstva Mladenu Mićiću i studentu treće godine intermedijalne umjetnosti Milanu Ritanu.

Kulturni obrazovni centar Novi grad dodijelio je nagradu u vidu organizovanja samostalne izložbe studentkinji četvrte godine Dragani Grašar.

Galerija “Sreten Stojanović” iz Prijedora dodijelila je nagradu u vidu organizovanja samostalne izložbe studentkinjama četvrte godine Sanji Savić Simović i Dragani Nikolić.

Nagrada muzeja Gradiška u vidu organizovanja samostalne izložbe dodijeljena je Nataši Gojković, studentkinji treće godine slikarstva.

Dodikova je prokomentarisala podršku ovih institucija studentima i Akademiji.

- Drago mi je da i drugi prepoznaju i daju motivaciju studentima, bilo da je to u vidu izložbi ili novčane nagrade. U svakom slučaju i studentima i profesorima to mnogo znači - kazala je Dodikova.

Ove godine izložba je imala i humanitarni karakter, jer će sredstva od prodaje reprodukcija slika, grafika i fotografija biti uplaćena za pomoć istraživačkom radu na usavršavanju lijeka za Laforinu bolest.

- Želim da čestitam svim nagrađenim studentima i poželim im uspjeh u daljim aktivnostima i daljem umjetničkom radu. Želim da zahvalim Akademiji ali i studentima koji su ovu manifestaciju povezali i organizovali u humanitarne svrhe, a s ciljem pomoći  pronalasku lijeka za tako tešku i rijetku Laforinu bolest - istakao je rektor banjalučkog univerziteta Radoslav Gajanin.

Pohvale

 

Akademija umjetnosti UNIBL pohvalila je studente Petra Vidakovića, Marka Škrbića i Valentinu Mrvelj za radove iz predmeta grafika 1 i 2. Na predmetu grafika 3 i 4 pohvaljena je Veronika Sigismundi. Na predmetu tehnike duboke štampe 1 i 2 pohvaljen je student Aleksandar Škavić. Na predmetima grafika 1 i 2 i 5 i 6 pohvaljeni su studenti Nataša Gojković i Ana Grubor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana