Годишња изложба радова на Академији умјетности УНИБЛ: Дјела студената спој труда и креативности

Данко Кузмановић
Годишња изложба радова на Академији умјетности УНИБЛ: Дјела студената спој труда и креативности

Бањалука - Један од најважнијих умјетничких догађаја које традиционално организује Академија умјетности Универзитета у Бањалуци, 18. годишња изложба радова студената студијског програма ликовних умјетности, биће отворена сутра од 20 часова испред Академије умјетности.

Биће то јединствена прилика да се на једном мјесту виде труд и велики степен креативности студената сликарства, графике, графичког дизајна и интермедијалних умјетности, а најбољи од њих биће и награђени.

Како је рекао професор Младен Миљановић, радовима ће бити испуњена плава зграду Академије умјетности, барака и зграда смјера за графички дизајн.

- Ради се о различитим дисциплинама. Имамо три смјера - сликарство, графика и графички дизајн. У оквиру сваког од тих појединачних смјерова имамо изложене радове из различитих предмета. У сутерену ће бити радови са предмета анатомија, у бараци ће бити актови, цртежи и портрети, у десном дијелу бараке биће радови из интермедијалне умјетности, гдје ће неки студенти први пут изводити своје перформансе. На првом спрату Академије биће изложени радови из области фотографије, под менторством професора Драге Вејновића. На другом спрату су колеге са графике, сликарства и графичког дизајна - казао је Миљановић.

Као и сваке године, најбоље студенте наградиће Академија умјетности, али и друге институције, а једна од награда је самостална изложба.

- Поједини студенти са различитих година и са појединих смјерова биће и награђени од Академије, али и од екстерних установа, као што су Музеј савремене умјетности Републике Српске, Музеј “Козара” Приједор, Галерија УДАС и галерија из Лакташа. Ту се заиста ради о дугогодишњој сарадњи. Академија има своје награде које додјељује из године у годину, али једнако тако, а можда и више, значајне су те екстерне институције које су препознале значај да додјељују те награде студентима - рекла је декан Академије умјетности Санда Додик.

Значај годишње изложбе је и у томе што студенти већ тада стичу одређену публику и што та публика има прилику да валоризује њихове радове.

- На завршној годишњој изложби студената се обично сумира, на свим смјеровима, шта се заправо радило током године. Студенти ће заједно са својим професорима јавности први пут представити своје вјежбе и радове који су настали током наставног процеса током читаве академске године. Исто тако, она служи да публика има један одређени увид и да такође валоризује оно што професори заједно са студентима раде на Академији. То је веома битно, јер се дешава једна врста компарације - закључио је Миљановић.

Хуманитарни карактер

Ове године изложба има хуманитарни карактер, јер ће средства од продаје репродукција слика, графика и фотографија бити уплаћена за помоћ истраживачком раду на усавршавању лијека за Лафорину болест. Репродукције ће се продавати по симболичној почетној цијени од пет конвертибилних марака. Исте вечери, у 21 час, на платоу испред Филозофског факултета биће приказан и документарни филм “Лице Лафоре”, аутора Дениса Бојића. Ријеч је о филму који говори о борби бањалучке породице Гајић за проналазак лијека за Лафорину болест.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана