Glumica Savina Geršak za Glas Srpske: Spremna sam za povratak na film

Ratomir Mijanović
Glumica Savina Geršak za Glas Srpske: Spremna sam za povratak na film

Trebinje - Ne postoji ljubitelj filma na ovim prostorima koji nije čuo za Savinu Geršak. Prelijepa plavuša, bivša teniserka, ostavila je trajan pečat u filmovima Živka Nikolića.

Seks simbol bivše Jugoslavije ovih dana boravi u Trebinju na mediteranskom filmskom festivalu, a "Glasu Srpske" je ispričala kako su izgledala snimanja filmova, saradnja sa kolegama, ali i zašto se okrenula psihologiji, nakon uspješne filmske karijere.

Kada je prvi put Živko Nikolić pozvao na snimanje filma "Smrt gospodina Goluže", kaže Savina, bila je nepripremljena, tek stigla u Dubrovnik avionom iz Njemačke, ali joj to nije predstavljalo problem.

- Nisu me pustili ni da uzmem stvari u Ljubljani, tako da sam došla samo sa jednom torbicom. Nisam znala ni šta je kamera, ni koji se film snima, ni ko igra. Rekli su samo "dođi". Ali, bila sam srećna što su me pozvali, jer sam imala želju da snimam filmove. U školi sam igrala u pozorištu, tako da je ta želja trajala od malih nogu. To je bilo kao da sam dobila pogodak na lotu. I samo snimanje za mene je bilo veoma lako, što su svi primijetili - rekla je Savina.

Nakon što je snimila posljednji film 1990, posvetila se studijama psihologije.

- Studiranje je bilo moja tajna ljubav i to nije bilo slučajno, jer sam žalila što nisam završila studije. Trebala sam igrati u filmu "Raša haus". Zvali su me u London i napravila sam probno snimanje sa Šonom Konerijem. U tom filmu je trebalo da igra Mišel Fajfer, ali ona nije htjela da prihvati tu ulogu, i nakon toga našli su mene. U međuvremenu, Fajferova se predomislila i prihvatila ulogu. Da se to ostvarilo, vjerovatno, nikada ne bih studirala psihologiju - dodala je Savina.

U nekoliko filmova Živka Nikolića glumila je sa Petrom Božovićem, sa kojim ispočetka nije bila "u najboljim odnosima".

- U "Čudu neviđenom" skoro da nije ni razgovarao sa mnom. Tek poslije mnogo godina postali smo veliki prijatelji, a kasnije je on u manastiru Savina bio i moj kršteni kum - rekla je Savina.

Kaže da se sa radošću sjeća zajedničkih scena sa Draganom Nikolićem, Batom Živojinovićem, Danilom Batom Stojkovićem, Ljubišom Samardžićem, Vesnom Pećanac i mnogim drugim glumcima.

- Bilo mi je veliko zadovoljstvo učiti i gledati šta oni rade. A tek privatno koliko je bilo zabavno! Oni su tada još interesantniji nego na filmu. Znali su da nisam glumica, a primili su me bezrezervno i od mene nisu očekivali ništa - dodala je Savina.

Prelijepa sjećanja, kaže, ima i na vrijeme saradnje sa rediteljem Živkom Nikolićem.

- Moje fotografije su slučajno došle u ruke reditelju Živku Nikoliću ili njegovom pomoćniku, ne sjećam se više, i oni su poručili da moram doći. Bila sam u Njemačkoj, nazvali su me i rekli "Odmah dođi!" - rekla je ona.

Sa 28 godina napustila je film, ali je rekla da će se ponovo vratiti.

- Kada bi stigla ponuda za snimanje, dobro bih je pogledala. Ne bih sada snimala svašta. Trebalo bi da bude nešto kvalitetno, ali ne u smislu da ja odlučujem da li je kvalitetno ili ne, već ako bih se pronašla u toj eventualnoj ulozi, možda bih ponovo bila na filmu - kazala je Savina.

Festival

U okviru Trećeg festivala mediteranskog i evropskog filma u Trebinju prikazan je film "Za kralja i otadžbinu", reditelja i scenariste Radoša Bajića, kojem je uručeno priznanje "Izuzetna povelja Leotara". Bajić je, pozdravljajući publiku, govorio o značaju ovog filma, ističući važnost da se i Srbima dozvoli da kažu istinu. On je naglasio da daje punu podršku filmskom festivalu u Trebinju.

Nakon filma uslijedio je koncert grupe "Serbian jazz BRE". Zbog dana žalosti i sjećanja na egzodus Srba iz Hrvatske, danas će biti samo projekcije filmova. U 20.30 časova biće prikazan film "Otok ljubavi", u režiji Jasmile Žbanić, a odmah poslije njega publika će moći da uživa u filmu "Bezdušni 2", u režiji Romana Prigunova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana