Глумцу Радошу Бајићу признање за животно дјело

Срна
Глумцу Радошу Бајићу признање за животно дјело

Београд - Овогодишња награда “Павле Вуисић” додијељена је глумцу Радошу Бајићу. Признање је Бајићу припало за изузетан допринос умјетности глуме у домаћем играном филму и њему сличним медијима, саопштило је Удружење филмских глумаца Србије. Награда “Павле Вуисић”, која се додјељује глумцу за животно дјело, традиционално се уручује у Нишу, на отварању “Филмских сусрета”,

 фестивалу глумачких остварења домаћег играног филма. Ова награда је установљена 1981. године и првобитно је носила назив “Славица”, по првом домаћем играном филму након Другог свјетског рата. Године 1993. додијељена је без назива, а од 1994. године носи име славног српског глумца Павла Вуисића.

Радош Бајић је рођен 24. септембра 1953. године у селу Медвеђа код Трстеника, гдје је завршио основну школу. Средњу музичку школу завршио је у Нишу, а дипломирао је на Факултету драмских уметности у Београду 1976. године. На почетку каријере пише прво ауторско дјело, монодраму “Лед”, коју игра више од 1.000 пута по селима и градовима Србије и тадашње Југославије и са којом постиже огроман успјех. “Лед” је увршћен у антологију српске монодраме. Остварио се у више од сто улога на филму и телевизији. Сарађивао је са најзначајнијим филмским и телевизијским редитељима као што су Вељко Булајић, Живојин Павловић, Живко Николић, Хајрудин Крвавац, Александар Ђорђевић, Здравко Шотра, Драгослав Лазић и Славољуб Стефановић Раваси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана