Glumac Željko Erkić u susret premijeri u Jazavcu: Upoznaj mog tatu kroz zabunu i smijeh

Danko Kuzmanović
Glumac Željko Erkić u susret premijeri u Jazavcu: Upoznaj mog tatu kroz zabunu i smijeh

Banjaluka - Premijera predstave "Upoznaj mog tatu", po tekstu Alana Ejkborna i u režiji Gorana Damjanca, biće izvedena u utorak uveče u 20 časova u Gradskom pozorištu "Jazavac".

Komad je diplomski rad studenta produkcije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, a uloge u predstavi ostvarili su Nataša Ivančević, Željko Erkić, Smiljana Marinković i Bojan Kolopić. Kompozitor je Dragan Marković, a grafički dizajn uradila je Nina Ninković. U susret premijeri razgovarali smo sa glumcem Željkom Erkićem.

Pred publikom će se, priča Erkić, naći engleska komedija situacije iz šezdesetih godina prošlog vijeka, koja je po osnovi komedija zabune.

- Mislim da će publika uživati, dobro se provesti i opustiti. Ovo je lagana predstava sa četiri aktera, dešava se u jednom danu i mislim da ćemo uvjerljivo predstaviti ljude koji se nađu u zbunjujućoj i za njih neplaniranoj, komičnoj situaciji - kazao je Erkić.

Na sceni će svojim glumačkim kreacijama oživjeti oženjenog, dobrostojećeg muškarca, Engleza, kome je život sa njegovom ženom ušao u kolotečinu.

- Onda je on ušao u avanturu sa mlađom ženom, koja radi u njegovoj firmi. Međutim, ona nađe mlađeg tipa, pa dolazi kod njega da mu to saopšti i tu nastaje zabuna - ne otkriva previše Erkić i ističe da je poruka ove predstave najprostije rečena starom izrekom "U laži su kratke noge".

Budući de će se ovaj put na sceni sa svojim iskusnijim kolegama naći i mlađa garda, Erkić je na pitanje da li glumci koji su na početku karijere, poslije završene Akademije, imaju prostora da se predstave publici, odgovorio da je bio jedan period kada mladi dramski umjetnici nisu dobijali velike prilike, ali da se to i te kako mijenja. Dobar primjer je i Gradsko pozorište "Jazavac", koje i dalje nastavlja da promoviše mlade pozorišne stvaraoce i da im daje prostor i šansu da svoj rad pokažu na našoj sceni.

- Imamo priliku da čak i studente s Akademije gledamo u nekim ostvarenjima, a bilo je onih mlađih kolega koji su imali velike zadatke u nekom prethodnom periodu. Naravno, oni će da kažu da to može i više i bolje, ali moram reći da to takođe u velikoj mjeri zavisi i od njih samih. Još na studijama moraju naporno da rade, da se trude, da budu primijećeni i na kraju se rad isplati i bude nagrađen - ističe Erkić i podsjeća da je prva repriza ovog komada zakazana za 22. maj u 20 časova.

Riječ reditelja

 - "Upoznaj mog tatu" ili "Kako se uzme" Alana Ejkborna bio je dugo godina hit londonskog Vest Enda. Već na prvi susret s ovom komedijom situacije shvatate i zašto: ovaj savremeni vodvilj je toliko nepredvidiv, sa toliko vješto konstruisanih dramskih situacija da se potreba gledaoca da odreaguje smijehom na novi obrt miješa s ogromnom nestrpljivošću da se sazna odgovor na pitanje - šta će dalje da se desi? Svaki pokušaj da nagovijestim o čemu se radi u ovoj intrigantnoj komediji dovodi me u nezgodnu situaciju da gledaocu otkrijem previše, ali kao i u svakom dobrom vodvilju, ima tu preljube, ljubomore i mnogo, mnogo zabune. U radu s odabranim glumačkim ansamblom potrudili smo se da dosljedno iscijedimo sok komedije iz ovog komada, trudeći se ipak da atmosferu engleskog counrdžsidea ubacimo u koju brzinu više - rekao je Damjanac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana