Глумац Вук Костић за Глас Српске: Бити спреман је мој мото

Александра Маџар
Глумац Вук Костић за Глас Српске: Бити спреман је мој мото

Бањалука - Није лако било којој врсти умјетности поклонити себе. Пристати да твоје тијело, глас, мисли буду проводник свега онога што као порука остаје у некој замишљеној линији која лебди у ваздуху, наизглед тако близу, а за обично људско око предалеко, невидљиво.

Они који то раде несебично, свјесно пристају да већи дио свог живота плешу по тој линији, спремни на ризик, да језик умјетности не могу баш сви разумјети, али да никад не одустају од тражења начина да допру до људске свијести и пробуде је када затвори очи пред важним проблемима.

У тој служби је и глумац Вук Костић, који је безброј пута у позоришту и на филму добио такве битке, а ових дана је у сличној мисији и у Бањалуци, гдје је снимањем филма "Месо" редитеља Саше Хајдуковића, по сценарију Николе Пејаковића Коље почела важна борба за филмску продукцију у Републици Српској. У Бањалуци се, како је потврдио за "Глас Српске", осјећа као код куће, а у паузама од снимања омиљено мјесто за одмор му је хотел "Ројал Палас" гдје су и снимане поједине сцене овог филма, а у којем је и вођен овај разговор. Костић је за наш лист подијелио утиске са снимања, говорио о екипи из Бањалуке, животу, филму, позоришту. У филмској причи, по којој се истовремено снима и серија, за коју Костић каже да је "горка пилула, умотана у леп целофан", редитељ Хајдуковић, повјерио му је улогу Београђанина Главе, негативца који је у Бањалуку дошао "да се мало склони".

- Нисам до сада радио са млађом и сложнијом екипом каква је у Бањалуци, веома ме радује што су сви млади и пуни ентузијазма. Снимање је опуштено у смислу да нигде не журимо, нема стиске са временом, све радимо промишљено - испричао је Костић.

За Хајдуковића сматра да је "дечко који зна шта жели".

- Веома је сталожен, промишљен, долази спреман на снимања, све што жели да радимо, већ је видео у својој глави и онда је лако сарађивати са таквим човеком - каже глумац који је своју филмску траку покренуо филмом Срдана Голубовића "Апсолутних сто" у којем је имао изузетно запажену улогу.

Разговарати о овом филму, а не споменути човјека који је написао сваку изговорену реплику је немогуће.

- Коља је феноменалан. Мислим да моје поштовање према њему много помаже у нашем односу на филму. Волим те људе који воле да раде свој посао и страшно се забављају док то раде - рекао је Костић.

Улоге негативца као да увијек њега чекају, али Костић сматра да је за глумца битно да има пуно различитих улога.

- Мене је опет запало да играм негативца, што је занимљиво, јер је њима на филму све дозвољено, то је једина позитивна страна - додаје глумац.

Кад ради, истиче, увијек тежи ка томе да се спреми за оно што надолази.

 - Бити спреман је мој мото, јер спреман човек нема никакву сумњу у себе. Потпуно је свестан својих могућности и онда може да се игра. Човек који је спреман има позитивну стваралачку трему.

Сложио се са констатацијом редитеља који је, такође у разговору на наш лист, рекао да поред алузије на роштиљницу која је једно од мјеста гдје се филм снима, назив филма алудира и на културу меса у којој живимо и одрастамо, гдје сви једни друге гледају као добре или лоше комаде меса.

- Поред тога, у целој причи нашао сам и неке друге ствари које су ме "ухватиле" и заинтересовале. Људи из Београда гледају на Бањалуку у много бољем светлу него што овде ствари заиста јесу. Али тако је увек трава зеленија са друге стране. Бањалучани сигурно мисле да је у Србији бајно, а није. Надам се да ће се ствари променити, а уметници су ту једини који могу, смеју и треба да критикују друштво, да указују на неправилности - наглашава Костић.

Забринут је јер примјећује да су се у Београду ствари промијениле.

- Нема много поштовања међу људима, све мање има самилости. Да неко падне на улици, мислим да би га 90 одсто људи испрескакало. Чини ми се да овде није тако и због тога са поштовањем гледам на РС. Мени је у вашем граду доста пријатније, веза међу људима је другачија - прича Костић.

Фразе попут "много ми значи" и "успјешна каријера" избјегава да изговара, али је срећан што је дио екипе која ствара филмску сцену у РС.

- Битно је да се човек бави нечим, прича своје приче, чак и људима који нису заинтересовани. Онима који као нојеви забадају главу у песак, а ти мораш да нађеш неки начин на који ћеш доћи до њих, да све то њима делује занимљиво, али и да остаје у њиховим главама. Мени је све то изазов. Много волим ово што радим и не знам како бих живео без те своје уметности, без те своје креације - нагласио је глумац.

У најави су и неке нове улоге, али Костић о томе не воли да говори док се не оствари.

- Треба да ми изађе нови филм, хрватски, где играм са Николом Којом, Радетом Шербеџијом и чувеним фудбалером Ериком Кантоном. То сам радио прошло лето, бајковиту причу са вилама и вилењацима, смештену у 1902. годину у режији Дејана Јаћимовића - најавио је Костић.

На стандардно новинарско питање, да ли је већа љубав филм или позориште, одговорио је да нема много разлике.

- Волим једно и друго, мислим да је филм бољи у смислу да то што си урадио једном, то остаје заувек, а у позоришту мораш сваки пут да се бориш изнова и изнова. Мада је позориште некако истинитије. Људи који седе у публици могу да виде како ти грашка зноја иде преко чела, нема лагања. Ти чујеш те људе како дишу преко пута, на шта се смеју, на шта плачу, а тога на филму нема - нагласио је он.

Прије два мјесеца у своју биографију уписао је рад на споту младе пјевачице Гоге Станић. За видео њене пјесме "Иронија" радио је сценарио, режију, а појављује се и као глумац.

Пријатељство са Пиксијем

Снимање филма "Непријатељ" памтиће по томе што је на терену био два и по мјесеца, а то највише воли, рад на терену, јер је тада усмјерен само на посао. Међутим, снимање тог филма било је почетак пријатељства са глумцем и умјетничким директором Народног позоришта РС Александром Стојковићем Пиксијем.

- Мислим да је један од бољих глумаца које познајем. Имамо много додирних тачака и тема за разговор. Оно што јако поштујем је то што је борац - казао је Костић.

Најдраже улоге

Улога Милорада Вучића у комаду "Велика драма" Синише Ковачевића, Народног позоришта Београд, чији је члан, оправдано му је једна од најдражих.

- За ту улогу сам добио Стеријину награду, ако не као најмлађи, онда један од најмлађих глумаца који су добили ту награду - подсјетио је Костић.

Када је ријеч о филму, каже да има више оних које су му посебне, али на провом мјесту је улога Саше Гордића у филму "Апсолутних сто", велико искуство био му је рад са Емиром Кустурицом на филму "Живот је чудо", док је његова шоља чаја, како каже, остварење "Непријатељ" у режији Дејана Зечевића, јер је драма његов омиљени жанр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана