Glumac Vojin Ćetković za Glas Srpske: Život Laze Kostića je kao filmski scenario

Aleksandra Glišić
Glumac Vojin Ćetković za Glas Srpske: Život Laze Kostića je kao filmski scenario

Beograd - Najveći akcenat stavio sam na poeziju Laze Kostića, a ovaj pesnik zaslužuje ne jednu nego mnogo serija i filmova. Njegov život je kao filmski scenario.

Riječi su ovo glumca Vojina Ćetkovića, kome je povjerena uloga pjesnika Laze Kostića u seriji "Santa Maria della Salute", koju režira Zdravko Šotra.

Glumac, koji je popularnost stekao zahvaljujući seriji "Porodično blago", a prvu glavnu ulogu ostvario u Šotrinom filmu "Zona Zamfirova", kaže da je sa nestrpljenjem čekao da počne snimanje projekta o velikom majstoru stiha.

- U svakom slučaju uloga je izazovna, a na ovoj ideji radimo već tri godine. Naravno, u celoj priči najzanimljivija je ta, u našoj istoriji i književnosti najveća nemoguća ljubav, između Laze Kostića i Lenke Dunđerski - priča Ćetković, koji iza sebe ima brojne uloge u pozorištu, serijama i na filmu.

Priznaje da je i sam prestao da ih broji, ali svaka nova podrazumijeva sistematičnu pripremu. Da bi što vjernije dočarao pjesnikov lik, radio je, kaže, pomalo neobične stvari.

- Morao sam da uz pomoć svojih prijatelja smislim ceo set vežbi koje je Laza Kostić radio. Bio je veoma fizički aktivan i tome je posvećivao mnogo pažnje. Takođe je trčao i brzo hodao, svakodnevno po dvadesetak kilometara - otkrio je Ćetković, napominjući da je to neobičniji dio spremanja za ovu ulogu.

Morao je da pronađe neuobičajene vježbe koje su nesvakidašnje i za naše doba.

- Zanimljivo je da je Laza u svoje vreme bio pravo čudo kada bi vežbao na otvorenom, često obučen samo do pojasa. Svet se bukvalno krstio kad bi ga video šta radi. Zvali su ga maniti Laza - kazao je Ćetković, podsjećajući na kompleksnu Kostićevu ličnost.

Velikan srpske poezije bio je i veoma politički angažovan.

- Učestvovao je i na Berlinskom kongresu u stvaranju srpske države. Ali u seriji je glavni deo posvećen ljubavnoj priči sa Lenkom - rekao je glumac, kome će partner biti Tamara Aleksić, zadužena za lik Lenđe Dunđerski.

Bilo je mnogo neizvjesnosti dok nije zvanično potvrđeno da će početi snimanje serije za koju je Šotra pisao i scenario.

- Daćemo sve od sebe da to na kraju izgleda dobro. Imam dugogodišnje glumačko iskustvo, a inspiraciju pronalazim u liku i delu čoveka prema kome osećam veliko poštovanje. Istina, radimo projekat koji nije dokumentarni - ističe glumac koji može da se pohvali značajnim nagradama, među kojima je i "Miloš Žutić", koju dodjeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije.

Mada smatra da su istorijske ličnosti zanemarene u srpskom pozorištu i kinematografiji, ima objašnjenje za takvu situaciju.

- Umetnici su toliko zaokupljeni svakodnevnim preživljavanjem da nemaju vremena ni za porodično okupljanje, a ne za naše velikane. Prihvatili smo neki društveni sistem koji istinski ne razumemo i mislim da ne postoji nigde na svetu nego kod nas. To bih nazvao trka za novcem i preživljavanje. Zato su i kultura i slavni preci u zapećku - objašnjava Ćetković, stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U ovoj pozorišnoj kući ostvario je brojne zapažene uloge ovjenčane različitim priznanjima.

- Čak je i naš život nekada u zapećku u odnosu na to da moramo da obezbedimo hleb svojoj deci. To je slika današnjeg vremena u kome je, nažalost, novac zauzeo najvažnije mesto - primjećuje glumac, sa kojim smo razgovarali nekoliko dana prije nego što je pala prva klapa za seriju o jednoj od najpoznatijih srpskih ljubavi.

Osvrnuo se i na stanje u pozorištu i kinematografiji u cijelom regionu.

- Stagniramo već dugo. Ne mogu da verujem da i posle toliko godina mi i dalje sužavamo te geografske prostore na teritoriji bivše Jugoslavije, a osuđeni smo jedni na druge. Tržište je malo ako posmatrate situaciju sa finansijske strane. Serije se, na primer, prikazuju samo u Srbiji i Republici Srpskoj, eventualno u Crnoj Gori. Takođe je nedovoljna konkurencija samo jedne ili dve glumačke škole. Kulturni radnici moraju da se ujedine, po ugledu na sportiste u regionu - predložio je Ćetković.

Banjalučka publika

- Kad god sam sa pozorištem gostovao u Banjaluci, uverio sam se da tamo postoji ozbiljna publika. Takođe me raduje što se u Republici Srpskoj snimaju filmovi i serije, iako znam da situacija u kulturi nigde nije sjajna - kaže Vojin Ćetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana