Glumac Stojan Matavulj za “Glas Srpske”: Stendap komedija moj izduvni ventil

Milan Vujić
Glumac Stojan Matavulj za “Glas Srpske”: Stendap komedija moj izduvni ventil

Gradiška - Stendap komedija je forma koja prati današnje trendove, a ujedno, stendap komediju nazivam SMS predstavom, gdje u što manje vremena treba obraditi što više tema.

Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” hrvatski televizijski i pozorišni glumac Stojan Matavulj, koji je stekao ogromnu popularnost u TV serijama. Osim teatra, podjednako mu je važna i karijera TV glumca, a kako ističe, najjači utisak na njega je ostavio rad na seriji “Zakon”.

Međutim, ipak priznaje da u posljednje vrijeme najveći dio vremena posvećuje stendap komediji, za koju kaže da je njegov izduvni ventil.

- Volim stendap komediju, jer je to moj izduvni ventil, gdje ne treba da slušam reditelja, učim tekst, niti da se posebno pripremam, već samo treba da odaberem temu sa kojom ću izaći pred publiku i nasmijati je - kazao Matavulj.

Ističe da je naš humor vrlo specifičan, te da se današnji komičari više vode zapadnjačkim trendovima.

- Kad to kažem, mislim na stendap komediju koja se uvukla u naše krajeve, a publika ju je odlično prihvatila. Ipak, veliki je izazov za komičara da stane ispred nekoliko stotina ljudi, samouvjereno, i nasmije ih - istakao je Matavulj.

Dobar stendap komičar, kaže, mora biti brz, živjeti sa publikom, za razliku od teatra, gdje glumac ima napisani tekst i “ako predstava nije dobra, kriv je pisac, ili režiser i stalno je neko kriv”.

- U stendap komediji niko ne može biti kriv, osim tebe, jer sam izabiraš teme, obrađuješ ih i prezentuješ publici. Volim humor, jer se tu opuštam, a pokušavam da iskustvo i glumački šarm ukomponujem sa raspoloženjem publike, jer ipak i glumci su ljudi - kaže Matavulj.

Činjenicu da se kulturni radnici u državama regiona sve češće odlučuju na koprodukcije, Matavulj komentariše kao veoma pozitivnu stvar.

- Danas države regiona imaju po par miliona stanovnika, što je veoma mali broj za pozorište ili filmske projekte, te je bilo neminovno da umjetnici probiju te neke granice da bi opstali i mogli živjeti. Teško je danas očekivati da mi glumimo u Finskoj ili Mađarskoj, zbog toga i nastaju zajednički projekti koji su veoma uspješni - naglašava Matavulj.

Kada je u pitanju njegova karijera glumca, ističe da podjednako voli i pozorište i televiziju.

- Teško se odlučiti, naravno da je teatar za glumce ono pravo mjesto zbog kojeg su se i počeli baviti ovom vrstom posla. Ali, kako si stariji, film i televizija dođu u prvi plan, zato što je puno lakše i jednostavnije raditi. Međutim, teatar je ipak taj gdje se glumac osjeća kompletnim umjetnikom - zaključuje Stojan Matavulj.

Novi projekti

- Počinjem da radim novu predstavu “Umišljeni bolesnik”, koja će biti na repertoaru HNK u Varaždinu na jesen. Trebalo bi da snimimo pilot za jednu humorističnu seriju i na jesen radim jedan film, što je sasvim dovoljno za ovu godinu - otkriva Stojan Matavulj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana