Глумац Данило Керкез о представи која отвара Театар фест Петар Коциц: Потребна нам је револуција духа

Александра Глишић
Глумац Данило Керкез о представи која отвара Театар фест Петар Коциц: Потребна нам је револуција духа

Бањалука - У раду на представи "Швајцарска" поклопило се много ствари. Одлична екипа у подјели, врхунска атмосфера, маштовит и талентован редитељ, много идеја и позитивне енергије. Кад је све то ту, онда није тешко пронаћи инспирацију, напросто је извирала као посљедица свега тога.

Овако о представи, чијом ће премијером вечерас у 20 часова бити отворен Театар фест "Петар Кочић", прича млади глумац Данило Керкез, којем је припала част да буде дио екипе која подиже завјесу јубиларног, 20. фестивала у Бањалуци.

Драмски текст Петра Михајловића режирао је Милан Нешковић, а Керкез каже да нико неће остати равнодушан послије гледања "Швајцарске", која ће обогатити репертоар велике сцене националног театра.

- Тешко да ће неко промијенити начин живљења послије ове представе. Али она ће сигурно на тренутак узбуркати душе људи у публици, можда ће се постидјети, поставити себи неколико питања и ставити прст на чело. Надам се да ће дуго задржати прст на челу - рекао је Керкез.

У глумачкој екипи су и Жељко Еркић, Слађана Зрнић, Драгослав Медојевић, Белинда Божичковић, Горан Јокић, Жељко Митровић, Борис Шавија, Златан Видовић и Миљка Брђанин.

- Можда 99,3 одсто људи неће препознати себе у ликовима из наше приче, јер не желе себи да признају да су такви, али ће сигурно препознати некога из своје околине. Комшију, газду, радника у трговини, политичара, брата... Ми смо проблематична средина којој је потребна револуција духа. "Швајцарска" нам поручује да је то хитно потребно - указује глумац који је свој таленат доказао у неколико представа Народног позоришта РС.

Нада се да ће оправдати повјерење које му је указано новом улогом.

- Одговорност је иста кад год да се игра представа и која год да је, али драго ми је што ће ова премијера отворити Театар фест "Петар Кочић" - искрен је Керкез.

Има поруку за све који желе да погледају шта се крије иза Михајловићевог наслова и Нешковићеве режије.

- Бањалука и Народно позориште Републике Српске дуго нису имали представу овога типа - разиграну, брзу, са пуно маштовитих промјена, екстремном занимљивом сценографијом и музиком... Шта друго да кажем него дођите да се увјерите - поручио је Керкез.

Ангажман срца

- Све улоге су комплексне на свој начин. Свакој треба дати живот и покренути је. Ова јесте комплексна и захтијева пун ангажман и срца и душе. А за глумца нема великих и малих улога - каже Данило Керкез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана