Glumac Aleksandar Ristanović: Uloga Andrića veliki teret

Aleksandra Madžar
Glumac Aleksandar Ristanović: Uloga Andrića veliki teret

Banjaluka - Svi koji su pogledali predstavu "Kandilo u rozarijumu" u režiji Gorana Damjanca nisu mogli da ne primijete britkost i nevjerovatan talenat Aleksandra Ristanovića, koji se na daskama Narodnog pozorišta RS pojavio prvi put i to u ulozi velikog Ive Andrića.

O svom prvom profesionalnom iskustvu, utiscima i radu na predstavi Ristanović je govorio za "Glas Srpske".

- Veoma sam zahvalan reditelju na pruženoj prilici. Nadam se da sam opravdao očekivanja. Veličina čoveka čiji lik tumačim bila mi je dodatna motivacija, ali i obaveza da svoj glumački zadatak izvršim na što višem nivou - naglasio je Ristanović.

Oživljavanje lika cijenjenog srpskog pisca za njega je bio veliki izazov.

- Trudio sam se da u radu na ulozi iskoristim sve ono što učimo na Akademiji. Istraživao sam dosta o životu i radu Ive Andrića, naišao sam na veliki broj zanimljivih informacija o njemu. Mogu reći da mi je zadovoljstvo i čast što igram njegov lik. Mislim da se građenje lika ne završava premijerom, to je veliki proces. Svaka repriza je prilika za probanje nečeg novog. To je prednost i lepota igranja u pozorištu - ispričao je Ristanović.

Talentovani Ristanović je student treće godine glume na Akademiji umjetnosti u Banjaluci u klasi Željka Mitrovića, a posebno mu je drago što je čest komentar gledalaca bio da su osjetili atmosferu predstave.

- To je možda i najbitnije. Atmosfera je duša predstave. Ako je publika osetila tu dušu, onda je to prava stvar. Priča je zanimljiva i univerzalna, pitanje vlasti, sticanja materijalne koristi ali i pitanje težnje čovekove da i u najtežim vremenima ostane ljudsko biće. To je publika prepoznala i drago mi je zbog toga - smatra glumac.

Kolege

Starije kolege koje se pojavljuju u predstavi izašle su mu u susret u svakom smislu.

- Pomagali su svojim sugestijama i dobronamernim kritikama. Radili smo ozbiljno, posvećeno i u zaista prijatnoj atmosferi. Bilo mi je zadovoljstvo raditi sa svim tim ljudima. Mislim tu na sve, od reditelja, glumaca, do rekvizitera, garderobera, šminkerki. Sve u svemu, veoma lepo i korisno iskustvo za mene - kazao je Aleksandar Ristanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana