Гласови Бањалучанки сијају златом

Александра Маџар
Гласови Бањалучанки сијају златом

Каламата - Женски камерни хор "Бањалучанке" из Бањалуке освојио је златну медаљу и тријумфовао као апсолутни побједник у категорији традиционалне музике на Интернационалном хорском такмичењу "Kalamata Intrantional Chir Competition 2017", које је у организацији Свјетске хорске асоцијације INTERKULTUR - Musica Mundi одржано у грчком граду Каламата.

Под умјетничким руководством композитора и диригента, професора Младена Матовића, хор "Бањалучанке" наступио је као једини представник Републике Српске и БиХ на овом значајном и лиценцираном међународном такмичењу, које је у свом фестивалском и такмичарском програму окупило више од 50 хорова из читавог свијета.          

- Веома смо срећни и поносни што смо на још једном значајном такмичењу задржали континуитет квалитетних такмичарских наступа на интернационалној хорској сцени, а посебно имајући у виду чињеницу да је у овој години дошло до својеврсне смјене генерација у ансамблу, те је први и основни циљ нашег учешћа на такмичењу у Каламати представљао тестирање наших тренутних извођачких могућности и припрему пред наредну и веома захтјевну такмичарски сезону. Захваљујући досадашњим резултатима Женски камерни хор "Бањалучанке" директно се квалификовао у највиши ранг такмичења Свјетске хорске олимпијаде, која ће се почетком јула идуће године одржати у Јужноафричкој Републици, а на којој би хор требало да брани олимпијско злато освојено на претходној Олимпијади у Сочију - поносан је Матовић.

Све хорове је оцјењивао интернационални стручни жири, сачињен од угледних свјетских експерата за хорску музику из Данске, Италије, Њемачке и Грчке.

У претходних десет година хор "Бањалучанке" је остварио најзначајније резултате у својој историји, освојивши златне медаље на такмичењима у Линцу (Аnton Bruckner Competition), Малти (Malta Choir Competition), Амстердаму (Cante Amsterdam), Венецији (Vene in Musica Competition), Будимпешти (Budapest Choir Competition), Барселони (Cant al Mar Competition), Магдебургу (Grand Prix of Nations), два олимпијска сребра на хорским олимпијадама у НР Кини и Сједињеним Америчким Државама. Највеће успјехе у историји хора представља освајање олимпијског злата на Свјетској хорској олимпијади у Риги, те освајање златне медље на Свјетској хорској олимпијади у Сочију.

Захваљујући овим резултатима женски камерни хор "Бањалучанке" је увршћен на званичну ранг-листу педесет најбољих камерних хорова свијета Свјетске хорске асоцијације INTERKULTUR - Musica Mundi (TOP 50 CHAMBER CHOIRS & VOCAL ENSEMBLES).

Учешће Женског камерног хора "Бањалучанке" на такмичењу у Каламати реализовано је захваљујући свесрдној подршци и разумијевању Кабинета предсједника РС и града Бањалуке.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана