Гласова смотра писане ријечи у Бањалуци отворила врата FOTO

Александра Маџар фото: Јелена Ђурђевић
Гласова смотра писане ријечи у Бањалуци отворила врата FOTO

Бањалука - Највећа смотра писане ријечи у Српској, 22. "Гласов" Сајам књиге, отворен је данас у дворани "Борик" у Бањалуци, а заљубљеници у мисли исписане на папиру уживаће у царству књиге све до 18. септембра.

Сајам је на свечаности прогласио отвореним угледни руски писац Вјачеслав Купријанов. Обраћајући се гостима и посјетиоцима сајма, није крио задовољство што је у прилици да се нађе у граду у којем је прије 140 година рођен српски писац Петар Кочић.

- Кочићев језик је још жив. Наш језик је жив и ми даље настављамо да живимо у књизи. Свако може да игра улогу чаробњака у пространству интернета и да не увећава своје знање са његовом тугом, прије него да увећава властито знање повезано са неоправданим весељем. Највећа туга нашег времена су дешавања у којима вијести долазе већом брзином од њих самих. Ову тугу засигурно надмашује исто толико брзо и благовремено лајковање рекламе која нас позива да купујемо непотребне ствари и да се бавимо непристојним пословима - рекао је Купријанов.

Истакао је да и у таквој ситуацији књига може да нас спаси и издигне изнад сујете.

- Књига може бити поклон, књига може да се насљеђује, књигу можемо украсти, али не можемо уништити, она има историју и она сама ствара историју. Можемо да уђемо у књигу и тамо да останемо - истакао је Купријанов.

Поново су ријечи имале ту моћ да подсјете зашто се књигама увијек треба враћати, што су препознали и они који годинама подржавају ову међународну манифестацију, па су се у публици нашле многобројне личности из културног, политичког и јавног живота.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да књига одолијева изазовима и савременом информатичком добу и интернету.

- Увијек постоје поклоници књиге. Честитам оранизаторима који свих ових година успјели да сачувају ову манифестацију. Драго ми је што се ово дешава у Бањалуци и што је Бањалука центар издаваштва. Настојаћемо да кроз стратегију развоја културе која је у припреми дамо и неке одговоре на питања која се тичу издаваштва и књижевности - истакао је Радојичић.

Свечарску атмосферу на отварању, које је уживо преносила Радио-телевизија РС, уљепшао је наступ бањалучке пјевачице Вање Мишић.

Више од 100 излагача допутовало је на 22. издање "Гласовог" Сајма књиге са најновијим издањима. Посјетиоци ће бити у прилици да омиљене књиге купе по сниженим цијенама, јер су издавачи припремили специјалне сајамске попусте.

Врата сајма биће отворена од десет до 20 часова, а популаризацији књиге придружио се и "Глас Српске" симболичном цијеном улазнице од једне марке. Завјеса на књижевну причу биће спуштена 18. септембра додјелом награда најбољим излагачима.

Међународни књижевни сусрети биће по други пут одржани у оквиру "Гласовог" Сајма књиге, а почињу сутра у вијећници Банског двора Културног центра. На свечаном отварању учествоваће писци из Русије, Њемачке, Литваније, Словачке, Енглеске, Македоније, Бугарске, Србије и Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана