Glasova smotra pisane riječi u Banjaluci otvorila vrata FOTO

Glasova smotra pisane riječi u Banjaluci otvorila vrata FOTO 12.09.2017 18:16 | Aleksandra Madžar foto: Jelena Đurđević

Banjaluka - Najveća smotra pisane riječi u Srpskoj, 22. "Glasov" Sajam knjige, otvoren je danas u dvorani "Borik" u Banjaluci, a zaljubljenici u misli ispisane na papiru uživaće u carstvu knjige sve do 18. septembra.

Sajam je na svečanosti proglasio otvorenim ugledni ruski pisac Vjačeslav Kuprijanov. Obraćajući se gostima i posjetiocima sajma, nije krio zadovoljstvo što je u prilici da se nađe u gradu u kojem je prije 140 godina rođen srpski pisac Petar Kočić.

- Kočićev jezik je još živ. Naš jezik je živ i mi dalje nastavljamo da živimo u knjizi. Svako može da igra ulogu čarobnjaka u prostranstvu interneta i da ne uvećava svoje znanje sa njegovom tugom, prije nego da uvećava vlastito znanje povezano sa neopravdanim veseljem. Najveća tuga našeg vremena su dešavanja u kojima vijesti dolaze većom brzinom od njih samih. Ovu tugu zasigurno nadmašuje isto toliko brzo i blagovremeno lajkovanje reklame koja nas poziva da kupujemo nepotrebne stvari i da se bavimo nepristojnim poslovima - rekao je Kuprijanov.

Istakao je da i u takvoj situaciji knjiga može da nas spasi i izdigne iznad sujete.

- Knjiga može biti poklon, knjiga može da se nasljeđuje, knjigu možemo ukrasti, ali ne možemo uništiti, ona ima istoriju i ona sama stvara istoriju. Možemo da uđemo u knjigu i tamo da ostanemo - istakao je Kuprijanov.

Ponovo su riječi imale tu moć da podsjete zašto se knjigama uvijek treba vraćati, što su prepoznali i oni koji godinama podržavaju ovu međunarodnu manifestaciju, pa su se u publici našle mnogobrojne ličnosti iz kulturnog, političkog i javnog života.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da knjiga odolijeva izazovima i savremenom informatičkom dobu i internetu.

- Uvijek postoje poklonici knjige. Čestitam oranizatorima koji svih ovih godina uspjeli da sačuvaju ovu manifestaciju. Drago mi je što se ovo dešava u Banjaluci i što je Banjaluka centar izdavaštva. Nastojaćemo da kroz strategiju razvoja kulture koja je u pripremi damo i neke odgovore na pitanja koja se tiču izdavaštva i književnosti - istakao je Radojičić.

Svečarsku atmosferu na otvaranju, koje je uživo prenosila Radio-televizija RS, uljepšao je nastup banjalučke pjevačice Vanje Mišić.

Više od 100 izlagača doputovalo je na 22. izdanje "Glasovog" Sajma knjige sa najnovijim izdanjima. Posjetioci će biti u prilici da omiljene knjige kupe po sniženim cijenama, jer su izdavači pripremili specijalne sajamske popuste.

Vrata sajma biće otvorena od deset do 20 časova, a popularizaciji knjige pridružio se i "Glas Srpske" simboličnom cijenom ulaznice od jedne marke. Zavjesa na književnu priču biće spuštena 18. septembra dodjelom nagrada najboljim izlagačima.

Međunarodni književni susreti biće po drugi put održani u okviru "Glasovog" Sajma knjige, a počinju sutra u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra. Na svečanom otvaranju učestvovaće pisci iz Rusije, Njemačke, Litvanije, Slovačke, Engleske, Makedonije, Bugarske, Srbije i Crne Gore.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica