Glasov sajam opravdao očekivanja

Cvija Mrkonjić
Glasov sajam opravdao očekivanja

Banjaluka - Bogata ponuda književnih naslova i povoljne cijene namamili su mnogobrojne posjetioce željne dobrog štiva u čarobni svijet pisane riječi "Glasove" smotre knjiga, koja se po 19. put održava u dvorani "Borik" u Banjaluci.

Tradicionalni sajam knjiga i ove godine okupio je ugledne izdavačke kuće koje su pripremile najaktuelnija djela domaćih i stranih autora, a prema mišljenju poštovalaca književnosti i ove godine je "Glasov" sajam knjige opravdao očekivanja i najprobirljivijih.

Najmlađi čitaoci za sebe su birali slikovnice i bojanke sa tematikom crtanih filmova sa popularnim junacima poput Nodija, Štrumpfova, Helo Kiti, Vinija Pua, a oni nešto stariji radosno su posezali za bajkama među kojima su i dalje najpopularnije Snježana i Pepeljuga.

- Kćerka je izabrala nekoliko naslova za svoj uzrast među kojima su "Tajne veštine Marte Smart" Uroša Petrovića, "Princeza na zrnu graška" Hansa Kristijana Andersena i "Zvezda na jedan" Prunele Bat. Za trogodišnjeg dječaka sam kupila nekoliko bojanki - rekla je Mirela Đurić, koju smo zatekli kako sa velikim interesovanjem razgleda ponudu.

Stariji poklonici književne čarolije kažu da bez obzira na sve tanje novčanike, uvijek uštede novac kako bi na sajmu sebi priuštili nekoliko knjiga.

Neki od njih odlaze sa provjerenim naslovima kao što su "Izabrane komedije" Branislava Nušića, Molijerov "Tvrdica", "Ana Karenjina" Lava Nikolajeviča Tolstoja, poezija Desanke Maksimović, te romani Ive Andrića.

Drugi pak radije čitaju hitove poput "A planine odjeknuše" Haleda Hoseinija ili "Preljube" Paula Koelja.

- Ne volim da čitam popularne romane. Teško se odlučujem za neka nova štiva. Radije čitam klasike. Što se sajma tiče, kupio sam "Zločin i kaznu" Fjodora Dostojevskog, "Vreme smrti" Dobrice Ćosića, "Top je bio vreo" Vladimira Kecmanovića i zbirku Miroslava Antića "Tako zamišljam nebo" - rekao je Goran Vučić, koji je zaplovio kroz puteljke smotre knjiga u potrazi za komadićem pisanog blaga.

Carstvo pisane riječi obiluje i stručnom i vjerskom literaturom, a veliki broj posjetilaca birao je popularne bestselere i vikend romane.

- Veliki sam zaljubljenik u književnost, a posljednjih nekoliko godina čitam uglavnom jednostavno napisane knjige uz koje se opuštam. Iskoristila sam snižene cijene pa sam se velikodušno počastila sa mnogo naslova - navela je Danijela Arsenić.

Pune ruke kupaca, koji su sa osmijehom zadovoljno napuštali sajam, još jednom su pokazale da ljubav prema knjigama i magičnu moć pisane riječi ništa ne može zamijeniti..

Zatvaranje

Ljubitelji knjiga još danas mogu da posjete sajam kako bi iskoristili popuste koje nude svi izdavači i kupili omiljena djela po povoljnim cijenama. "Glasova" smotra knjige svoje kapije zatvoriće danas u 20 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana