“Гласов” Сајам књиге: Читаоци тражили Селимовића и Кинга

Миланка Митрић
“Гласов” Сајам књиге: Читаоци тражили Селимовића и Кинга

Бањалука - Одлазак на Сајам књиге је вазда посебан доживљај. Трагање за новим мирисним страницама, скривеним у корицама књиге, многим љубитељима писане ријечи је својеврстан празник. “Гласовим” Сајмом књиге током прва два дана прошетали су многи посјетиоци с намјером да за себе пронађу нове мирисне странице жељених књига.

Ове године издавачи су припремили богату понуду, учинили да штандови изгледају добро и привлачно публици која одлучи да посјети овај празник књиге. На већини штандова могу се видјети већ добро познати наслови домаће и свјетске књижевности. Класици, филозофија, психологија, уџбеници и књиге за најмлађе, само су дио дјела која бројни љубитељи књиге могу да пронађу на штандовима у дворани “Борик”. Продавци су сусретљиви, љубазни и труде се да дају што више информација о дјелима, али и о цијенама. Да би купци лакше дошли до жељених наслова по повољнијим цијенама, посебним бојама су истакнута различита снижења на сваком штанду. И ове године купци могу да пронађу књиге на снижењу које се креће између 10 и 40 одсто. Поред бројних нових издања, присутна су и она нешто старија, за све љубитеље антикварних књига. Такве књиге се могу пронаћи и на штанду Антикварнице “Рамајана”.

Пролазећи између редова књига кроз дворану “Борик” и осврћући се на прегршт шарених корица, сваки читалац ће наћи нешто за себе.

Ако је судити по ријечима издавача, они се надају да ће овогодишњи сајам бити заиста посјећен, а прилично су задовољни почетком и одзивом публике. Наравно, сви чекају викенд, када ће читаоци и купци имати више времена за шетњу међу књигама.

Када је ријеч о потражњи, увијек су тражени класици, али и нешто комерцијалнији наслови.

- Тек је почетак. Надамо се да ће бити боље. Од тражених наслова може се издвојити Стивен Кинг, књиге психологије и Селимовић - рекли су на штанду “Вулкана”.

На овом штанду могу се наћи добро позната дјела Фјодора Михајловича Достојевског, Умберта Ека, Чарлса Дикенса, Ирвинга Стоуна, Џејн Остин, сестара Бронте и бројна друга.

На штанду “Лагуне” за све читаоце су припремљени бројни наслови, међу којима су дјела Иве Андрића, Милоша Црњанског, Борислава Пекића, Душана Ковачевића, али и Фредерика Бакмана, Николаса Спаркса, Џона Апдајка и других аутора. Наравно, све зависи од потражње и жеље купаца. Они се надају да ће свако пронаћи нешто за себе.

- После отварања је дошло много људи. Очекујемо да ће већа посећеност бити за викенд - казали су на штанду “Лагуне”.

За свакога ко тражи познате класике, у познатом издању “Новости”, и ове године припремили су одличну понуду на свом штанду.

- Јуче је посећеност била слабија. Тек смо отворили, први дан је прошао, па вероватно људи нису још чули. Ево, данас је већ боље - објаснили су на штанду “Новости”.

Поред многобројних издања и дјела које читаоци могу да пронађу на сајму, за све посјетиоце су приређене и различите књижевне промоције. Књижевник Ранко Павловић јуче је промовисао књигу за дјецу “Неиспричана бајка” за коју је ове године добио награду “Совица”. Чедомир Љубичић је публици представио дјело “Сјај јужног крста” за које је ове године освојио треће мјесто на конкурсу за награду “Златна сова”.  У Банском двору Културном центру промовисана је књига “Говори ли ко енглески” Драгана Тепавчевића, овогодишњег добитника награде “Златна сова”.

Данас на програму

У дворани “Борик” данас у 13 часова биће представљена књига “Сутјеска, монографија”, аутора Ђорђа Вуковића и Дејана Павловића. У вијећници Банског двора Културног центра свечано ће бити отворени трећи Међународни књижевни сусрети. На овогодишњим књижевним сусретима учествују писци из Републике Српске, Србије, Бјелорусије, Француске, Црне Горе, Грчке, Македоније, Словеније, Словачке, Њемачке, Обале Слоноваче и САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана