Galerija pod vedrim nebom u banjalučkom naselju Borik

Aleksandra Madžar Foto: A. Čavić
Galerija pod vedrim nebom u banjalučkom naselju Borik

Banjaluka - Baš kao i uvijek kada počne oslikavanje murala u Banjaluci, mnogobrojni zaljubljenici u uličnu umjetnost, kao i svi znatiželjni Banjalučani okupe se kako bi vidjeli kako nastaju nevjerovatna djela koja umjetnici oživljavaju na fasadama zgrada.

Tako je i bilo i ovaj, peti, jubilarni put, kada je kreativna ekipa "Flastera" uspjela uspješno da organizuje oslikavanje murala i u naš grad dovede svjetski poznata imena "uličnih umjetnika".

U srijedu ujutru sve je bilo spremno za početak ovog umjetničkog poduhvata, lokacija i materijal pripremljeni, organizatori na raspolaganju, kako bi momci iz Poljske, Bezt i Sainer, diplomirani slikari Akademije primijenjenih umjetnosti Univerziteta u Lođu, mogli neometano započeti rad.

Ove godine Banjaluka će biti bogatija za dva murala. Prvi mural se radi na neboderu ispod zgrade "Titanik", a drugi 28. septembra na zgradi preko puta Osnovne škole "Branko Ćopić" uz prošlogodišnji mural.

Ivan Kusturić iz Udruženja "Flaster" istakao je značaj ove manifestacije za Banjaluku, jer, kako je rekao, njihov tim pokušava da pokaže kako energija i volja usmjerena na stvari koje se vole mogu stvoriti kvalitetne događaje.

- Pokušavamo u Boriku da napravimo murale brojnih svjetski poznatih umjetnika tako što će biti ciljano oslikane fasade. Možda će ovo inspirisati neke talentovane ljude pa će pokušati da se bave time - smatra Kusturić.

Umjetnici iz Poljske su zadovoljni organizacijom i sve teče po planu, a u Banjaluci ostaju do 9. septembra.

Objasnio je da je svakako potrebna inicijativa i samih umjetnika.

- "Flaster" treba posmatrati kao jednu vrstu platforme koja je tu da stvara uslove za rad umjetnika uz podršku ne samo institucija nego i samih građana - rekao je Ivan.

Marko Bilbija, takođe jedan od članova "Flastera", smatra da u Banjaluci postoji potencijal za ovakvu vrstu slikarstva, kako u klasičnom smislu, tako i u vidu grafita ili strit arta.

- Govoreći o ozbiljnijim radovima koji uključuju slikanje na velikim zidovima, stvari su još u povoju, u smislu da još ne postoje dovoljno dobri uslovi da bi umjetnici imali priliku da rade na tako velikim površinama. To je neophodno da se stvori plodnije tlo za razvoj ovog vida umjetnosti, što je jedan od ciljeva udruženja "Flaster", te aktivaciju većeg broja umjetnika - naglasio je Bilbija.

Umjetnik iz Bugarske

Pored momaka iz Poljske, u Banjaluci će gost biti i Bozko, umjetnik iz Bugarske. Bozko je diplomirani slikar specijalizovan za oslikavanje murala koji je svoju diplomu stekao na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Sofiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana