“Galerija Sreten Stojanović” u Prijedoru: Izložba za kraj 12. festivala crteža i muzike

S. T.
“Galerija Sreten Stojanović” u Prijedoru: Izložba za kraj 12. festivala crteža i muzike

Prijedor - U “Galeriji Sreten Stojanović” u Prijedoru završen je 12. festival crteža i muzike i to tradicionalno, otvaranjem izložbe radova nastalih tokom njegovog sedmodnevnog trajanja. U pitanju je 26 radova trinaest studenata sa Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda i banjalučke Likovne akademije, koliko ih je okupio ovogodišnji Festival crteža i muzike.

Direktor Galerije Tihomir Ilijašević je potvrdio da je tema ovogodišnjeg festivala bila srednjovjekovna tehnika zgrafito.

- To je tehnika koja do sada nije viđena ovdje, prelijepa i provokativna, a ovo je ujedno bio nastavak veoma uspješne saradnje sa Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu budući da se ova tehnika uči na ovom fakultetu - rekao je Ilijašević.

Studenti su u prostoru prijedorske galerije pred očima publike radili svoje radove tehnikom zgrafito uz podršku profesora i mentora Nenada Nastića i Slobodana Kajteza.

- Ovo je već postala svojevrsna studentska likovna kolonija, a ove godine su to bili studenti sa odseka primenjeno slikarstvo i konzervacije i restauracije i radili su ovom tradicionalnom tehnikom, koja je u zadnje vreme zapostavljena, a datira još od renesanse - istakao je Kajtez, inače profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Budući da je riječ o Festivalu crteža i muzike, na zatvaranju je nastupio zagrebački bend “Džipsi džez sving”. Član ovog benda Orjen Riđanović kaže da je njihov muzički stil džipsi sving hot džez, čiji je začetnik čuveni belgijski gitarista Đango Rajnhard, jedan od pionira džez gitare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana