Galerija Sonje Bikić okupila umjetnike na Vaskršnjoj izložbi u Banjaluci

Aleksandra Madžar
Galerija Sonje Bikić okupila umjetnike na Vaskršnjoj izložbi u Banjaluci

Tradicionalno, četvrtu godinu zaredom, koliko i postoji Galerija Sonje Bikić, otvorena je Vaskršnja izložba unikatnih jaja i čuvarkuća u ovom umjetničkom prostoru.

Galerija akademske keramičarke jedino je mjesto u Banjaluci koje okuplja umjetnike i kreativce i promoviše njihov rad na temu Vaskrsa. Sve ono što su stvaraoci napravili posjetioci će moći da vide do 12. aprila.

I ove godine izlog Galerije biće među najljepšim u gradu, jer će umjesto uobičajenog dekorisanja fabričkim, zasijati tradicionalni ukrasi od različitih materijala.

Na policama su se našli brojni radovi, od onih akademskih slikarki poput Biljane Gavranović, Željke Paić, Jane Kuvalja i skrap art jajeta Ljubice Janjetović, pa do heklanih jaja Dragane Čorokalo i Slobodanke Gašić.

- Srećna sam što je ova izložba postala tradicija i što se običaji dižu na malo viši nivo zahvaljujući umjetnicima koji izlažu svoja djela - kazala je Bikićeva.

Zadovoljna je što sada već ima "stalne goste", kolege umjetnike koji se rado odazivaju njenom pozivu i što korišćenjem kreativnih i inovativnih dekoracija jaja postaju mala umjetnička djela, koja pariraju minijaturama.

Postavka je i odlična prilika da i domovi Banjalučana budu bogatiji za ove vrijedne detalje za ukrašavanje, jer je izložba prodajnog karaktera.

Akademska slikarka Biljana Gavranović i prošle godine predstavila se zanimljivim eksponatima, jajima od keramike koja je oslikala bojama za keramiku.

Među mnogim keramičkim jajima, ukrašenim kraljevskom čipkom, svilom i raznim drugim tehnikama, našlo se i jedno pravo, i to nojevo. Autorka zanimljivih ukrasa na ovom i drugim eksponatima koje je izradila je penzionisani stomatolog Desa Latinčić koja se izradom različitih ukrasa i predmeta bavi već godinama.

- Nojevo jaje sam nabavila u Trnu, a sam proces nije težak. Prvo sam ga izbušila i pustila da iscuri, pa tek kada se osušilo uslijedilo je ukrašavanje. Inače, nojevo jaje ima dosta čvršću ljusku, a izložena jaja sam ukrasila uljanim bojama, kamenčićima i dekupaž tehnikom - rekla je Latinčićeva.

Umjetnici su se složili da je svaki od njih jaja radio po svojoj zamisli, oslanjajući se na umjetnički pristup. Ponovo su svojim talentom gradili spomenik vaskršnjem jajetu, simbolu nade i vaskrsnuća, odnosno rađanju novog života.

Ponovo je stvoren jedan šareni svijet i teško je bilo izdvojiti bilo koje jaje kao ljepše od drugog. Svako od njih nosi radost kojom sija ovaj praznik nad praznicima.

- Pozivam sve sugrađane da dođu u Galeriju i vide kako vaskršnja jaja izgledaju kroz oči umjetnosti. Sigurna sam da ćemo se i sljedeće godine ovim povodom okupiti u mojoj galeriji i nastaviti ovu priču koja čuva tradiciju - istakla je Bikićeva.

Velika zainteresovanost umjetnika

Ove godine javio se veliki broj akademskih umjetnika koji su željeli da svoja "okrugla djela" izlože u Galeriji Sonje Bikić.

- Na samom početku sam izlagala sama, ali ove godine imamo dobar odziv akademskih umjetnika, ali i žena drugih zanimanja koje se bave kreativnim radom. To su sada pravi eksponati - rekla je Bikićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana