Галерија Плус у Бањалуци отворила врата

Александра Маџар
Галерија Плус у Бањалуци отворила врата

Бањалука - Заиста сам јако поносна што вам данас представљамо овај посебан простор, који је од изузетног значаја за Музеј савремене умјетности РС и који је надомјестио губитак старог у улици Краља Алфонса 13, а који је музеј водио више од 35 година.

Рекла је ово на отварању продајно-изложбеног салона, Галерије "Плус", на атрактивној локацији, у Српској улици, јуче у подне директор Музеја Сарита Вујковић, поздрављајући многобројне личности из јавног и културног живота Републике Српске. Још једна врата умјетности отворила је продајна изложба домаћих умјетника, који су и у старом простору излагали и продавали своја дјела.

Нови изложбено-продајни салон Музеју је додијелио Бански двор Културни центар, захваљујући иницијативи градоначелника Бањалуке Слободана Гаврановића, који је и отворио овај простор.

- Заживјела је идеја да једном комерцијалном простору у срцу града, на атрактивној локацији, промијенимо намјену и усмјеримо га у област културе. Простор је реконструисан и све је обезбијеђено на врхунском техничком нивоу. Желим да умјетници у Бањалуци имају бар још један простор гдје могу да представе своју умјетност - рекао је Гаврановић, којем је Вујковићева као знак захвалности уручила рад академског сликара Михаила Раките.

Истичући значај овог простора, Вујковићева је додала да је изложба којом је отворена Галерија "Плус" једна врста позива свима онима који желе да им се придруже у њиховом умјетничком ангажовању, да би у оквиру овог салона заједно осмислили неке нове концепте који ће простор учинити динамичнијим и бољим.

- Желимо да то буде простор у којем ће бити промовисана савремена умјетност Бањалуке, посебно младих аутора, којима овако значајна и битна локација треба - казала је Вујковићева.

Поред излагања и продаје умјетничких дјела, Галерија "Плус" ће служити и као мјесто за промоцију дјела примијењене умјетности, књига и публикација из свијета умјетности, јединствених сувенира и промотивних материјала музеја, али и као простор за организовање изложби мањег формата.

Привлачење пажње публике

- Нови галеријски простори недостају овом граду, недостају садржаји који могу да буду реализовани у неким мањим просторима. Мјесто на којем се налази галерија је фреквентно и вјерујем да ће привући далеко већи број публике од оне која намјенски долази у музеј. Простор неће служити само за промоцију радова визуелним, него и умјетницима разних профила - прича Вујковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана