Галеријa Културног центра Требиње: Бата у сјећањима и успоменама

Ратомир Мијановић
Галеријa Културног центра Требиње: Бата у сјећањима и успоменама

Требиње - Ексклузивна изложба под називом "Сјећање на Валтера", посвећена великану српске и свјетске кинематографије Велимиру - Бати Живојиновићу, оживјела је у Требињу успомене на ову глумачку легенду.

Требињска публика добила је прилику да у Галерији Културног центра, у оквиру 5. Фестивала европског и медитеранског филма, погледа ову занимљиву поставку која је у Херцеговину стигла захваљујући познатом филмском критичару и новинару из Београда Милану Д. Шпичеку. Изложба је организована уз сагласносност Батине супруге Луле.

Шпичек каже да поставку чини само дио награда и признања које је Бата добио током дугогодишњег бављења седмом глумом. Посјетиоци могу да виде и плакате из препознатљивих филмских остварења у којима је Бата играо главне улоге и по којима је био познат не само у Југославији, већ и у свијету и далекој Кини.

- У Требињу су изложене 22 награде и признања, попут оних за животно дело, до оних из Сопота, Лесковца, Ниша. Пред публиком је и 20 репринт издања филмских плаката - рекао је Шпичек.

Отварајући ову изложбу, овогодишњи лауреат награде "Златни платан" глумац Игор Гало, надахнуто је говорио о Бати Живојиновићу, упознавању са њим, каснијим дружењима и анегдотама које ће му, како је казао, заувијек остати у памћењу.

Присјетио се Гало да је Бата, поред тога што је био велики глумац, био и велики човјек, те да му је била велика част што је имао прилику да учи уз таквог великана. Подсјетио је да су  Бату у Кини цијенили као великог умјетника и дочекивали са највишим државним почастима.

- Када је једном дошао у Кину, на аеродрому га је дочекао министар културе, што говори о томе какав углед је уживао у тој земљи - рекао је Гало.

Требињци су на отварању изложбе били одушевљени што могу да виде неке од бројних награда које је легенда српског глумишта освојила у богатој каријери. Велику пажњу изазвали су и и филмски плакати, подсјећајући на капиталне Батине улоге.

Анегдота

- Једном сам Бату возио кући од Филмског центра Србије. Али, пре самог поласка док сам палио машину и стављао појас, неко ми је иза леђа, нестрпљив да преузме паркинг место, трубио. Бата је отворио врата и викнуо: "Шта си навро бре, шта хоћеш!?" Човек је поцрвенео и добацио: "Бато, нисам знао да си ти, извини" - присјетио се Милан Д. Шпичек, који је био велики пријатељ Бате Живојиновића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана