Foto-priče kroz različite stilove

Aleksandra Madžar
Foto-priče kroz različite stilove

Banjaluka - Izložba radova sa Svjetskog bijenala studentske fotografije u Novom Sadu otvorena je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Misteriozni svijet fotografije doputovao je u Banjaluku u okviru značajne manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića", koja je spojila različite umjetnosti u cjelinu zvanu poštovanje prema srpskom muzičkom stvaraocu.

Mnogobrojni studenti u srijedu uveče okupili su se na banjalučkoj Akademiji umjetnosti kako bi se upoznali sa stvaralaštvom mladih umjetnika iz različitih dijelova svijeta. Posjetioci ove postavke imaju priliku da vide kako izgleda svijet kroz objektiv mladih kreativaca iz Turske, Bugarske, Izraela, Srbije, Češke, Njemačke, ali i studenata iz Banjaluke.

- Na izložbi se može vidjeti bogatstvo različitih stilova, akademija i pristupa bilježenju života fotografija. Na posljednja dva bijenala učestvovali su i banjalučki studenti. Zanimljivo je da mladi ljudi širom svijeta uočavaju socijalne trenutke i na svoj način ih pokazuju - rekao je profesor banjalučke Akademije umjetnosti Drago Vejnović.

Na adresu ove prestižne manifestacije posvećene fotografiji, koja se održava od 2004. godine, stiglo je oko 700 radova.

- Ove godine po broju izloženih i nagrađenih radova prednjačila je akademija u Turskoj. Oni njeguju režiranu fotografiju, koja uključuje modele koji poziraju i prepričavaju određenu scenu. Na tome je bazirana i pobjednička fotografija Arif Emrah, koja je iz ove zemlje - naglasila je predsjednik Organizacionog odbora Bijenala Jelena Kovačević-Vorgučin.

Direktor Bijenala Ivan Karlavaris objasnio je da je na fotografijama uvijek potpisan i mentor. Podsjetio je da je ove godine o najboljim fotografijama odlučivao žiri sa članovima iz Beograda, Hrvatske, Grčke i Bugarske.

- Bitno je da je žiri prisutan na izložbi i da na licu mjesta vidi radove. Tada je doživljaj jači i odluke sigurnije. Bijenale su jedinstvena manifestacija u svetu i naša ciljna grupa je vrlo uska. Radovi su uvek rezultat edukativnog procesa studenata - kazao je Karlavaris.

Iste večeri u okviru "Dana Vlade S. Miloševića" u Banskom dvoru Kulturnom centru održan je koncert studenata katedre za duvačke instrumente sa Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Trend

- Naš cilj je da napravimo presek i da znamo u kom pravcu idu fotografski trendovi. Interesuje nas šta to zanima studente iz različitih delova sveta. Možemo napraviti uvid u trenutno dešavanje, ali ne možemo reći da je to siguran uzorak iz celoga sveta, jer ne stižu svake godine radovi iz istih gradova - kazala je Jelena Kovačević-Vorgučin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana