Фото-приче кроз различите стилове

Александра Маџар
Фото-приче кроз различите стилове

Бањалука - Изложба радова са Свјетског бијенала студентске фотографије у Новом Саду отворена је на Академији умјетности у Бањалуци.

Мистериозни свијет фотографије допутовао је у Бањалуку у оквиру значајне манифестације "Дани Владе С. Милошевића", која је спојила различите умјетности у цјелину звану поштовање према српском музичком ствараоцу.

Многобројни студенти у сриједу увече окупили су се на бањалучкој Академији умјетности како би се упознали са стваралаштвом младих умјетника из различитих дијелова свијета. Посјетиоци ове поставке имају прилику да виде како изгледа свијет кроз објектив младих креативаца из Турске, Бугарске, Израела, Србије, Чешке, Њемачке, али и студената из Бањалуке.

- На изложби се може видјети богатство различитих стилова, академија и приступа биљежењу живота фотографија. На посљедња два бијенала учествовали су и бањалучки студенти. Занимљиво је да млади људи широм свијета уочавају социјалне тренутке и на свој начин их показују - рекао је професор бањалучке Академије умјетности Драго Вејновић.

На адресу ове престижне манифестације посвећене фотографији, која се одржава од 2004. године, стигло је око 700 радова.

- Ове године по броју изложених и награђених радова предњачила је академија у Турској. Они његују режирану фотографију, која укључује моделе који позирају и препричавају одређену сцену. На томе је базирана и побједничка фотографија Ариф Емрах, која је из ове земље - нагласила је предсједник Организационог одбора Бијенала Јелена Ковачевић-Воргучин.

Директор Бијенала Иван Карлаварис објаснио је да је на фотографијама увијек потписан и ментор. Подсјетио је да је ове године о најбољим фотографијама одлучивао жири са члановима из Београда, Хрватске, Грчке и Бугарске.

- Битно је да је жири присутан на изложби и да на лицу мјеста види радове. Тада је доживљај јачи и одлуке сигурније. Бијенале су јединствена манифестација у свету и наша циљна група је врло уска. Радови су увек резултат едукативног процеса студената - казао је Карлаварис.

Исте вечери у оквиру "Дана Владе С. Милошевића" у Банском двору Културном центру одржан је концерт студената катедре за дувачке инструменте са Академије умјетности у Бањалуци.

Тренд

- Наш циљ је да направимо пресек и да знамо у ком правцу иду фотографски трендови. Интересује нас шта то занима студенте из различитих делова света. Можемо направити увид у тренутно дешавање, али не можемо рећи да је то сигуран узорак из целога света, јер не стижу сваке године радови из истих градова - казала је Јелена Ковачевић-Воргучин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана