Foto-priča trebinjskog umjetnika Jovana Vidakovića duga 365 dana

Ratomir Mijanović
Foto-priča trebinjskog umjetnika Jovana Vidakovića duga 365 dana

Trebinje - Nema sumnje da su ljepote, ali i one manje lijepe stvari iz Trebinja, dobile posebno, novo ruho, u foto-objektivu Jovana Vidakovića.

Ovaj Trebinjac je projektom "365 plus jedan" stvorio zadivljujuću riznicu fotografiju koje su objedinjene na izložbi dostupnoj publici u Kulturnom centru Trebinje.

On je na svom blogu i na "Fejsbuk" profilu prošle godine svakodnevno objavljivao po jednu od fotografija koje su nastajale u različitim uslovima i situacijama. Priznaje da mu je trebalo mnogo vremena da se odvaži na ovakav izazov.

- Ideja je postojala odavno, jer negdje sam čitao da ljudi to rade u raznim oblicima - fotografija, crteži, animacije, slike i bila mi je interesantna, ali je trebalo malo duže vremena da i ja krenem sa tim - kaže Vidaković.

Kroz ovaj projekat, dodaje, nastojao je da pronađe motiv da svakoga dana pokuša da napravi dobru fotografiju. Iako je na početku mislio da će odustati nakon dva ili tri mjeseca, u njegovom albumu 31. decembra 2016. našlo se 366 fotografija. Nije želio da se uklapa u bilo kakve kalupe, pa se u njegovoj kolekciji mogu zapaziti različite vrste fotografije - od ulične i pozorišne, do pejzažne, a najviše dominira crno-bijela tehnika.

- Bilo je nekoliko momenata kada sam htio da odustanem, jednostavno bilo je potrebno malo da se naviknem na taj "režim". Međutim, sada mi je drago što nisam odustao - priznaje Vidaković.

Poznato je da Vidaković uživa u teatarskoj fotografiji, a za neke fotografije nastale u pozorištu je i nagrađen.

- Pozorište je mjesto gdje se ja osjećam "svoj na svome". Od momenta kad počne predstava pa do njenog kraja ja sam u nekom drugom svijetu... I naravno, u projekat su ulazile fotografije iz pozorišta kada god bih imao priliku, ali ipak ne mogu da se odlučim za onu najdražu. Jedan dan je jedna, drugi druga - priča Vidaković.

Najavljuje da uskoro počinje novi projekat, u nešto drugačijem obliku.

- Vjerovatno će svaka sedmica u godini imati svoju temu, pa ću samo "kačiti" tematske fotke, tipa portreti, pa pejzaži pa akt... kaže Vidaković. 

Hronika

- Kada pokušavaš da nađeš interesantan motiv sklanjajući se od kiše, vreline ili na nekom monotonom političkom skupu često ti prođe kroz glavu: šta mi je ovo trebalo. A fotografije čine svojevrsnu hroniku te godine i pokazuju gdje sam bio i šta sam radio, pa čak i koliko sam inspirisan bio - kaže Jovan Vidaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana