Фото-прича требињског умјетника Јована Видаковића дуга 365 дана

Ратомир Мијановић
Фото-прича требињског умјетника Јована Видаковића дуга 365 дана

Требиње - Нема сумње да су љепоте, али и оне мање лијепе ствари из Требиња, добиле посебно, ново рухо, у фото-објективу Јована Видаковића.

Овај Требињац је пројектом "365 плус један" створио задивљујућу ризницу фотографију које су обједињене на изложби доступној публици у Културном центру Требиње.

Он је на свом блогу и на "Фејсбук" профилу прошле године свакодневно објављивао по једну од фотографија које су настајале у различитим условима и ситуацијама. Признаје да му је требало много времена да се одважи на овакав изазов.

- Идеја је постојала одавно, јер негдје сам читао да људи то раде у разним облицима - фотографија, цртежи, анимације, слике и била ми је интересантна, али је требало мало дуже времена да и ја кренем са тим - каже Видаковић.

Кроз овај пројекат, додаје, настојао је да пронађе мотив да свакога дана покуша да направи добру фотографију. Иако је на почетку мислио да ће одустати након два или три мјесеца, у његовом албуму 31. децембра 2016. нашло се 366 фотографија. Није желио да се уклапа у било какве калупе, па се у његовој колекцији могу запазити различите врсте фотографије - од уличне и позоришне, до пејзажне, а највише доминира црно-бијела техника.

- Било је неколико момената када сам хтио да одустанем, једноставно било је потребно мало да се навикнем на тај "режим". Међутим, сада ми је драго што нисам одустао - признаје Видаковић.

Познато је да Видаковић ужива у театарској фотографији, а за неке фотографије настале у позоришту је и награђен.

- Позориште је мјесто гдје се ја осјећам "свој на своме". Од момента кад почне представа па до њеног краја ја сам у неком другом свијету... И наравно, у пројекат су улазиле фотографије из позоришта када год бих имао прилику, али ипак не могу да се одлучим за ону најдражу. Један дан је једна, други друга - прича Видаковић.

Најављује да ускоро почиње нови пројекат, у нешто другачијем облику.

- Вјероватно ће свака седмица у години имати своју тему, па ћу само "качити" тематске фотке, типа портрети, па пејзажи па акт... каже Видаковић. 

Хроника

- Када покушаваш да нађеш интересантан мотив склањајући се од кише, врелине или на неком монотоном политичком скупу често ти прође кроз главу: шта ми је ово требало. А фотографије чине својеврсну хронику те године и показују гдје сам био и шта сам радио, па чак и колико сам инспирисан био - каже Јован Видаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана