Фонд Задужбине Бранка Ћопића додијелио награде Анушићу и Михаиловићу

Срна
Фонд Задужбине Бранка Ћопића додијелио награде Анушићу и Михаиловићу

Београд - Награде из Фонда Задужбине Бранка Ћопића при Српској академији наука и уметности /САНУ/ додијељене су Анђелку Анушићу за роман "Гласови са границе" и Мирославу Цери Михаиловићу за збирку песама "Поглед са коца".

Награде су додијељене за дјела високе умјетничке вриједности објављена први пут у 2016. години, а о њима је одлучивао Управни одбор Задужбине који чине предсједник Милосав Тешић, дописни члан САНУ Горан Петровић, те академици Матија Бећковић, Душан Ковачевић и Нада Милошевић Ђорђевић.


Ђорђевићева је, говорећи о Анушићевом роману, рекла је да су у овој обимној књизи обухваћена више од два вијека српске крајишке историје, "на Граници с обе стране њене вилице", Војне и Босанске, па и много шире.

Она је додала да у Анушићевом дјелу историја постаје књижевност, али не престаје да има документарну вриједност.

"С друге стране, књижевност постаје историја. У свом згуснутом, драматичном оживотворењу, књижевни ликови уткивају се у стварност, уметничком вештином аутора – аутентични до бола. Аутор је имао ту срећу или несрећу, али у сваком случају горку предност што је српска историја Крајине сама по себи представљала аутохтону трагедију", казала је Ђорђевићева.

Она је додала да је Анушић, понирући у односе различитих цивилизација, пратећи интересе великих сила на Балкану, анализирајући судбину српског народа који се у обје Крајине вијековима борио за свој опстанак и идентитет, оставио поруку да је искуство прошлости најважнији залог за будућност.

Анушић је казао да је у свом роману кроз десетине ликова и јунака са српскокрајишке, балканске агоре трагао за животом који није прошао.

"Оно што се усуђујем да кажем јесте да мој награђени роман за велико, неупоредиво Ћопићево књижевно дело везује тема и језик, локална лексика, народни говор, прекосавски и прекодрински простор западног Балкана, данас гранични камен нашег национа, а заправо легендарна српска тромеђа", казао је Анушић.

Академик Тешић рекао је да у збирци песама "Поглед са коца" Михаиловић пјева о наличју данашњег времена, времена са мањком љубави, времена са свуда растрчалим злом и несрећама, испуњеног страховима.

"Уз опирање неправди, својим супротстављеним грубим и понижавајућим налозима текуће политике, као и неприхватањем беспоговорних и омаловажавајућих условљавања од стране њених носилаца и извршилаца, Михаиловић је дао значајан прилог српском песништву критичког става – песништву бунтовном, протестном и осуђујућем", казао је Тешић.

Михаиловић је рекао да је немогуће не бити забринут и замишљен над судбином сопственог народа, стално се преиспитујући и трудећи се да тако сложена питања буду постављена, макар не били пронађени икакви одговори.

"Права књижевност, право књижевно дело, ипак доноси оно нешто што се препознаје у вечности. Или једино у вечности", казао је Михаиловић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана