Fond “Starog sela” u Muzeju Republike Srpske: Zvuk i film kao svjedoci stvaralaštva

M. M.
Fond “Starog sela” u Muzeju Republike Srpske: Zvuk i film kao svjedoci stvaralaštva

Banjaluka - Prezentacija “Audio-vizuelni fond Muzeja Staro selo” održana je juče u Muzeju Republike Srpske.

Istog dana predstavljena su tri etnološka filma iz ovog fonda, o Starom selu je više govorio autor publikacije i viši kustos u Muzeju na otvorenom “Staro selo Sirogojno”, Dragan Cicvarić.

- Potreba da se i zvuk sačuva kao trajni dokument dovela je do ideje o neophodnosti stvaranja i arhiviranja zvučnih zapisa. Audio-zapis je u isto vreme i izvor istraživanja i umetnički doživljaj sam po sebi i predstavlja svedočanstvo o stvaralaštvu i interpretaciji - naveo je autor koji će danas sa početkom u 12 časova održati radionicu o snimanju i dokumentovanju etnološkog filma i predstaviti tradicionalnu muziku iz fonda “Starog sela”. Biće prikazani filmovi “Svet muzike” i “Moj Orfej”, i predstavljena muzika “Listaj goro” - Ženska pjevačka grupa “Ribaševke” i “Tradicionalna muzika zapadne Srbije”.

- Potreba za vizuelnim dokumentovanjem sadržaja kultura koje su se nalazile pred iščezavanjem dovela je do nastanka etnološkog filma, a razvoj tehnologije i mogućnosti za audio-vizuelno dokumentovanje pokrenuli su ekspanziju ovog filmskog žanra - dodao je Cicvarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana