Foča: Za kulturu nema interesovanja

Radmila Đević
Foča: Za kulturu nema interesovanja

Foča - Entuzijazam, trud, projekti, lični kontakti i podrška opštine pomogli su da Centar za kulturu i informisanje u Foči za osam mjeseci ove godine organizuje dvadeset različitih kulturnih manifestacija. Događaja na temu umjetnosti i stvaralaštva ima, ali u Centru ističu da je posjetilaca sve manje.

Predvođen maksimom italijanskog pisca Antonija Gramšija "Ko vlada kulturom, vlada i zajednicom", Centar za kulturu i informisanje nastoji da organizovanjem brojnih izložbi, promocija knjiga, okruglih stolova i tribina sa životnim temama probudi svijest i savjest uspavane fočanske javnosti.

- Do sada smo organizovali više promocija knjiga poezije i proze, izložbe skulptura, umjetničkih ogledala, slika, rukotvorina, predavanja na aktuelne teme, projekcije slovačkih filmova, predstave, a pored toga nosioci smo svih aktivnosti u Januarskim kulturnim svečanostima i Majskim danima kulture, duhovnosti i sporta. Broj događaja koje organizujemo je zadovoljavajući, svi građani mogu da nađu sebe u ovim sadržajima - kaže Vladimir Pantović, direktor Centra za kulturu i informisanje Foča.

Ističe da je zainteresovanost građana za kulturne događaje veoma mala.

- Kada organizujete promociju knjige ili izložbu slika, ne dođu ni oni kojima je to najuže zanimanje, profesori umjetnosti i jezika, a kamoli omladina i djeca. Teško je odoljeti izazovima savremenih tehnologija i trendova kojima se društvo okreće, to je, nažalost, interesantnije od predavanja o jeziku, natalitetu, o izložbama naših slavnih ličnosti koje su na rubu zaborava - ističe Pantović.

Potreba ljudi da još uvijek pišu, čitaju, govore i stvaraju, dodaje Pantović, daje nadu da još ima šanse za kulturni put i širenje staze. Upravo zahvaljujući tome i ličnim angažovanjem rukovodstva Centra, kultura i dalje obasjava Foču. Da bi je i "utoplila", potrebno je novca, kojeg nikad i nigdje nema dovoljno.

- Budžet za sve događaje nemamo, sve što radimo je iz sopstvenih izvora, dovijamo se na različite načine. Opština nam izlazi u susret kada je neophodno pokriti troškove za kvalitetnije sadržaje, svečanosti u januaru i maju, a ostalo sve sami radimo - kaže Pantović i dodaje da veliku podršku imaju od dva fakulteta u Foči, koji su im česti partneri u organizaciji kulturnih dešavanja.

Do kraja godine Centar će biti nosilac brojnih kulturnih događaja, naročito obilježavanja različitih jubileja.

Bioskop

Centar je obnovio i rad bioskopa koji godinama nije bio u funkciji, iako je bio pod okriljem i u istoj zgradi gdje je i ova javna ustanova, što se pokazalo kao odličan potez. Pored Centra, u Foči postoji još pet udruženja koja se bave kulturom. Među njima su dva KUD-a, Udruženje likovnih umjetnika, SPKD "Prosvjeta" i Guslarsko društvo "Herceg Šćepan".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana