Фоча: За културу нема интересовања

Радмила Ђевић
Фоча: За културу нема интересовања

Фоча - Ентузијазам, труд, пројекти, лични контакти и подршка општине помогли су да Центар за културу и информисање у Фочи за осам мјесеци ове године организује двадесет различитих културних манифестација. Догађаја на тему умјетности и стваралаштва има, али у Центру истичу да је посјетилаца све мање.

Предвођен максимом италијанског писца Антонија Грамшија "Ко влада културом, влада и заједницом", Центар за културу и информисање настоји да организовањем бројних изложби, промоција књига, округлих столова и трибина са животним темама пробуди свијест и савјест успаване фочанске јавности.

- До сада смо организовали више промоција књига поезије и прозе, изложбе скулптура, умјетничких огледала, слика, рукотворина, предавања на актуелне теме, пројекције словачких филмова, представе, а поред тога носиоци смо свих активности у Јануарским културним свечаностима и Мајским данима културе, духовности и спорта. Број догађаја које организујемо је задовољавајући, сви грађани могу да нађу себе у овим садржајима - каже Владимир Пантовић, директор Центра за културу и информисање Фоча.

Истиче да је заинтересованост грађана за културне догађаје веома мала.

- Када организујете промоцију књиге или изложбу слика, не дођу ни они којима је то најуже занимање, професори умјетности и језика, а камоли омладина и дјеца. Тешко је одољети изазовима савремених технологија и трендова којима се друштво окреће, то је, нажалост, интересантније од предавања о језику, наталитету, о изложбама наших славних личности које су на рубу заборава - истиче Пантовић.

Потреба људи да још увијек пишу, читају, говоре и стварају, додаје Пантовић, даје наду да још има шансе за културни пут и ширење стазе. Управо захваљујући томе и личним ангажовањем руководства Центра, култура и даље обасјава Фочу. Да би је и "утоплила", потребно је новца, којег никад и нигдје нема довољно.

- Буџет за све догађаје немамо, све што радимо је из сопствених извора, довијамо се на различите начине. Општина нам излази у сусрет када је неопходно покрити трошкове за квалитетније садржаје, свечаности у јануару и мају, а остало све сами радимо - каже Пантовић и додаје да велику подршку имају од два факултета у Фочи, који су им чести партнери у организацији културних дешавања.

До краја године Центар ће бити носилац бројних културних догађаја, нарочито обиљежавања различитих јубилеја.

Биоскоп

Центар је обновио и рад биоскопа који годинама није био у функцији, иако је био под окриљем и у истој згради гдје је и ова јавна установа, што се показало као одличан потез. Поред Центра, у Фочи постоји још пет удружења која се баве културом. Међу њима су два КУД-а, Удружење ликовних умјетника, СПКД "Просвјета" и Гусларско друштво "Херцег Шћепан".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана