Фоча: Отворена изложба о Сими Милутиновићу Сарајлији

СРНА
Фоча: Отворена изложба о Сими Милутиновићу Сарајлији

Фоча - У Фочи је вечерас отворена изложба Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске посвећена српском пјеснику Сими Милутиновићу Сарајлији.

Из књижне грађе и збирки Библиотеке, те богате пјесникове заоставштине која се чува у архиву Српске академије наука и уметности, на великим паноима изложене су увеличане копије рукописа познатог пјесника, исјечци из тадашње штампе, пјесникови и портрети његових савременика Вука Караџића и Петра Другог Петровића Његоша.

На два паноа описани су најзанимљивији детаљи из Милутиновићеве биографије, а на ручно израђеној географској карти представљен је његов животни пут, од Сарајева, преко Београда и Цетиња, до Беча и Лајпцига на западу, Цариграда на југу и Москве и Петрограда на истоку.

Изложба је припремљена поводом два вијека од објављивања прве Милутиновићеве пјесме "Српска мома", а названа је "Пјесник небом осијани" према стиховима које је Његош у посвети "Луче микрокозме" упутио свом учитељу.

Изложбу је у галерији Центра за културу и информисање отворио начелник општине Фоча Радисав Машић који је истакао да је Сима Милутиновић Сарајлија инспирисао генерације српских пјесника.

Декан Филозофског факултета у Нишу Горан Максимовић рекао је да је Милутиновић, својом љубавном и метафизичком поезијом поставио темеље српском романтизму.

"Као такав, он је незаобилазан у било ком прегледу српске књижевности, али је српски народ склон заборављању, па смо га добрим делом потиснули и заборавили као песника и писца, као човека који је био испред свог времена", рекао је Максимовић.

Овај професор књижевности истиче потребу израде стратегију против заборављања значајних личности из српске историје. "Морамо их вратити у орбиту нашег интересовања и захваљујући њиховом делу обновити свест о нашем идентитету", сматра Максимовић.

Директор Центра за културу и информисање Владимир Пантовић рекао је да је изложба један од покушаја да Сима Милутиновић Сарајлија не падне у заборав да би нова покољења спознала вриједности његовог стваралаштва.

Изложба је настала у априлу ове године на основу докторске дисертација Јелене Јањић, водитеља одјељења за библиографију Народне и универзитетске библиотеке Републике Срспке, а након Бањалуке, Вишеграда и Фоче, планирано је да обиђе и општине источне Херцеговине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана