Filmski kampus Kinoteke Republike Srpske okuplja mlade stvaraoce: Ničije dete pokreće traku

Mirna Pijetlović
Filmski kampus Kinoteke Republike Srpske okuplja mlade stvaraoce: Ničije dete pokreće traku

Istočno Sarajevo - Priliku da nauče sve tajne o tome kako se rađa i "diše" film imaće studenti, ali i svi zaljubljenici u sedmu umjetnost na šestom po redu Filmskom kampusu koji organizuje Kinoteka Republike Srpske u Istočnom Sarajevu i Višegradu.

Ova smotra filmske umjetnosti, kako je najavila urednik programa Kinoteke RS Jadranka Pandurević, trajaće od 10. do 15. oktobra na nekoliko lokacija, uz svesrdnu podršku Jugoslovenske kinoteke iz Beograda.

- Program počinjemo u Palama prikazivanjem filma "Ničije dete" reditelja i scenariste Vuka Ršumovića, koji će biti i naš gost - najavila je Pandurevićeva.

Ona je dodala da će u Kampusu učestvovati studenti akademija iz Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Srbije i Crne Gore, koji će imati jedinstvenu priliku da na specijalizovanim radionicama slušaju savjete eminentnih filmskih stručnjaka iz cijelog regiona.

- Kampus će u jednom dijelu biti realizovan u filmskom arhivu Kinoteke RS u Palama. Tu će studenti imati priliku da se upoznaju sa arhivskom građom koju posjedujemo, načinom rada u arhivu, odnosno čuvanja filmova koji su dio naše kulturne baštine - naglasila je Pandurevićeva.

Publika će, pored projekcija brojnih filmova, imati priliku da pogleda i različite tematske izložbe, koje će predstaviti razvoj srpskog filma, prikazati rijetke filmske plakate, kao i muzejske eksponate koji svjedoče o istoriji i razvoju filma, a kuriozitet ovog dijela programa je projekcija odabranog filma sa filmske trake, što je danas rijetkost.

- Ponosni smo što će studenti, koji će se u budućnosti profesionalno baviti filmom, imati priliku da uče od velikih stručnjaka kao što su: Jugoslav Pantelić, Aleksandar Erdeljanović, Božidar Marjanović, Predrag Velinović, Marija Perović, Nikola Lorencin, Goran Radovanović, Luka Kecman - rekla je Pandurevićeva i naglasila da će sav edukativni program ove godine biti održan u Andrićgradu u Višegradu.

Filmski kampus održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Filmska muzika

- Jedan od naših gostiju je ugledni kompozitor filmske muzike Zoran Simjanović, koji će, zajedno Radoslavom Zelenovićem, održati svojevrsni intimni razgovor. Njih dvojica će razgovarati o životu i radu Simjanovića, naročito o muzici za film koju je on komponovao - rekla je Jadranka Pandurević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana