Filmski heroj i veliki čovjek uklesan u vječnost

Priredila: Mirna Pijetlović
Filmski heroj i veliki čovjek uklesan u vječnost

Beograd - Blago onom ko dovijeka živi i blago svima nama što smo mogli da uživamo u sjaju najveće zvijezde.

Ovom emotivnom porukom, stihovima iz Njegoševog "Gorskog vijenca", književnica Isidora Bjelica, oprostila se od velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta Velimira Bate Živojinovića, koji je nakon duge i teške bolesti preminuo u nedjelju uveče u 83. godini života u Beogradu.

"Ma možemo da krenemo i od smrti, pa dalje, ako hoćeš", govorio je Bata.

Vijest o smrti legendarnog srpskog i jugoslovenskog glumca Bate Živojinovića svi elektronski mediji u regionu, od Đevđelije do Triglava, objavili su na udarnim stranicama svojih portala.

Tužna vijest nije zaobišla ni svjetske medije i to: američku agenciju AP, TV kuću Ej-Bi-Si, novine "Sijetl tajms", portal "salon.com", TV stanice WBTV i Foks 10, te kanadske novine "Vinipeg pres". Ipak, tuga je neopisiva na prostorima bivše Jugoslavije, a reditelj i glumac Radoš Bajić kaže da će njegovo mjesto ostati zauvijek upražnjeno.

Živojinović je ostavio neizbrisivi trag na srpskoj glumačkoj sceni, a to dokazuju i brojne oproštajne poruke koje su poznate ličnosti uputile porodici preminulog glumca, emotivno se prisjećajući nekih od najlegendarnijih Batinih uloga koje je tumačio u 347 filma, a svojom glumačkom harizmom oduševio je čak i Kineze, koji su ga obožavali.

- I baš kao u finalnim sekvencama filmova u kojima je briljirao, čovek koji je obeležio epohu srpskog i jugoslovenskog filma je otišao u večnost. Njegovo mesto će trajno ostati upražnjeno, jer je on nezamenljiv. Kao mladi glumac učio sam od njega, sarađivali smo i družili se godinama. Poslednji projekat na kojem smo zajedno radili je film "Led" moje kćerke Jelene, u kojem je Bata maestralno tumačio ulogu deda Životija. To je bila veličanstvena kreacija velikog umetnika. I čoveka - kazao je Bajić.

Sa mnogo osjećanja, kako to jedino i biva u ovakvim situacijama, oprostio se i Ljubiša Samardžić, koji je sa Živojinovićem igrao u mnogo filmova.

- Ostavio je neraskidiv trag svojim raskošnim darom u mnogim našim zajedničkim filmovima. Pula nam se klanjala. Deca nam rasla! Mira i njegova Lula bile su bliske! Ostavio je trajan pečat svojim rolama! Imao je personalnost, britkost i raskošan dar kojim je plenio gledališta. Neka mu je laka zemlja. Svi smo mi na istom putu. Odlazeći ljudi! - napisao je Samardžić.

Hrvatski glumac Relja Bašić, koji je sa Živojinovićem igrao u filmovima "Most" i "Valter brani Sarajevo", kaže da je Bata bio vrhunski profesionalac. Bašić otkriva po čemu će najviše pamtiti Batu.

- Pamtiću ga najviše po tome što je za sve vrijeme snimanja naših filmova uvijek bio na suprotnoj strani nego što sam ja. Ali to nas nije spriječilo da se vrlo dobro razumijemo, razgovaramo, složimo i nađemo zajednička rješenja - kaže Bašić i dodaje da je umio sa Batom da sjedne i popriča i privatno, onako uz kafu.

I glumci i reditelji iz Republike Srpske podijelili su emocije i sjećanja na velikog Batu.

- Bata Živojinović je bio sinonim za eks-ju kinematografiju, jedan od najvećih glumaca sa ovih prostora i čovjek koji je svojim glumačkim izrazom uspio da vjerno oslika brojne različite likove - rekao je za "Glas Srpske" glumac iz Banjaluke Zlatan Vidović.

Ono što je uvijek fasciniralo banjalučkog režisera Mladena Đukića je koliko je, osim što je bio dobar glumac, Bata Živojinović poznavao i razumio proces pravljenja filma.

- Profesor Velinović nam je pričao da je na jednom snimanju htio da mu se Bata skloni sa seta, jer je zasmijavao glumce pred kamerom dok je čekao svoj red. Rekao mu je: "Bato, skloni se, u kadru si", na šta mu je ovaj odgovorio: "Nisam, imaš pedeseticu (objektiv od 50 mm) na kameri, ne vidiš me ovde." Dakle, ne samo da je poznavao opremu, nego je imao i osjećaj kako funkcioniše i dokle se vidi, što je rijetkost za glumca - rekao je za "Glas Srpske" režiser iz Banjaluke Mladen Đukić.

Scenarista Dimitrije Vojnov napisao je da je Bata bio veliki čovjek i filmski heroj.

- Bio je veliki čovek i filmski heroj koji je u jednom trenutku sišao sa ekrana u stvarnost i bio čaroban. Slava mu! - napisao je Vojnov.

Reditelj Dino Mustafić je rekao da je Bata bio omiljeni junak svih generacija i veoma prirodan pred kamerama. Posljednji pozdrav na društvenim mrežama poslao je i pjevač Željko Joksimović, kao i Ognjen Amidžić, a emotivnom porukom od Bate se oprostio i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.

- Za velike glumce se kaže da nemaju velike i male uloge i Bata je bio takav glumac. Kao što je ostvario velike uloge u ratnim filmovima, umeo je da napravi briljantne minijature kao što je uloga Šintera u "Tragovima crne devojke" ili uloga u filmu "U raljama života" Rajka Grlića - rekao je Zelenović, podsjetivši da je Živojinović igrao u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, na svim jezicima bivše Jugoslavije.

On je primijetio da vlada mišljenje da je Živojinović najviše igrao u ratnim filmovima, ali da to nije tačno, jer oni čine samo mali dio njegovog velikog i bogatog opusa.

- Sećam se kada sam prvi put video Batu na filmu "Pesma sa Kumbare", vodili su nas sa školom da gledamo, a prvi put sam ga upoznao početkom sedamdesetih godina kada je bila "Mala Pula" u Domu omladine Beograd. Tek sam počeo kao urednik filmskog programa u Domu omladine i čovek mi je prišao, pitao me: "Kako si, da li treba nešto da ti pomognem?" I to jeste jedna od njegovih osobina, uvek je hteo da pomogne - prisjetio se Zelenović.

On je podsjetio da je Živojinović pomagao da se obnove škole, manastiri, crkve. Bavio se i politikom i čak pet puta je biran za narodnog poslanika. Iako je dobio mnoga priznanja, najveća nagrada mu je što su ga ljudi voljeli. Glumio je u partizanskim filmovima i bio prijatelj sa Josipom Brozom.

Nakon sukoba u kojem je bio sa Borisom Dvornikom, dvojica prijatelja su se pomirila putem video-linka 2006. godine kada se Bata oporavljao od operacije srca. Tada je svom prijatelju poručio: "Ja bih ti dao svoje srce da ono nešto vredi." Nakon dva moždana udara na Kubi je uspješno zaliječio gangrenu, ali, nažalost, ovu posljednju bitku nije dobio.

Komentarišući kritike na društvenim mrežama o tome kako je Živojinović bio sljedbenik politike Slobodana Miloševića i samim tim protivnik muslimanskog naroda, glumac Emir Hadžihafizbegović je kazao:

- Ja znam da je Bata Živojinović bio politički angažovan i da je jedno vrijeme slijedio politiku Miloševića. Međutim, mislim da se on od toga vremenom dosta distancirao i moje iskustvo i moji kontakti s njim nikada u pozadini nisu imali nikakvu vrstu ksenofobije ili bilo kakve nacionalističke, šovinističke ili aparthejd priče. Ja sam s njim imao najmanje pedesetak susreta u životu i prije i poslije raspada Jugoslavije, ali nikad nisam osjetio nikakvu vrstu ksenofobije u komunikaciji s tim čovjekom - kazao je Hadžihafizbegović.

Lično ga je poznavao i glumac Josip Pejaković, koji se prisjetio da su njihovi susreti prije rata uvijek bili prijateljski i puni pitanja "Šta ima u Sarajevu?".

- To njegovo "Šta ima u Sarajevu?" je značilo da mu je Sarajevo ostalo na neki način kao jedna vrsta tetovaže i jedan znak uspješnosti u njegovoj karijeri. Ono što je ostavio kao trag u filmskoj umjetnosti je nepobitno. Vjerovatno je on glumac koji je snimio filmova više nego svi zajedno. Ja kao glumac imam odgovornost da o takvom čovjeku govorim s pijetetom i mislim da je još mogao. Ali, nažalost, napuštaju nas najbolji - kazao je Pejaković.

Glumica Gorica Popović rekla je da ga pamti kao "vuka filma i glumišta uopšte", da joj je kao mladoj glumici davao savjete tokom snimanja. Ona kaže da je često pitala Batu zašto neće da igra u pozorištu i da je dobijala uvijek isti odgovor, da mu je to malo dosadno i da on voli dinamiku, brzinu, sve što snimanje filma donosi.

Glumac Voja Brajović kaže da je Bata bio značajan, veliki umjetnik sa ovih prostora.

- Njegove kreacije se možda čine nekome jednostavnim, ali potiču iz njegovog ogromnog dara. On je imao talanat i dar da to prenese drugima - rekao je Brajović.

Saučešće zvaničnika Srbije i Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća porodici Velimira Bate Živojinovića.

- Bata Živojinović, kao malo koji umjetnik, svojim ulogama i posebnim umjetničkim izrazom ostavio je pečat na cjelokupnu filmsku umjetnost, ulogama po kojima je posebno bio poštovan i voljen kao istinski heroj mnogih generacija, poklonika sedme umjetnosti - navedeno je u telegramu predsjednika RS.

Prema riječima predsjednika Vlade RS Željke Cvijanović, Bata Živojinović ostaće upamćen kao veliki čovjek, istinski heroj mnogih generacija i simbol zlatnog doba jugoslovenskog filma, čije će brojne ostvarene uloge biti vrijedna zaostavština filmskoj umjetnosti i kulturi uopšte.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici preminulog glumca u kojem poručuje da je odlaskom legende srpsko glumište izgubilo jednu od najupečatljivijih ličnosti sedme umjetnosti.

- Kao čovek, suprug, otac i deda mnogo će nam nedostajati. Njegovoj porodici najviše. Ali kao Valter, Gvozden, Aranđel, Mirta… živeće večno sa nama - navedeno je u telegramu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

Domaći portali prenose informaciju da će se sahrana slavnog glumca obaviti u četvrtak u Beogradu, bez navedenog vremena i mjesta održavanja. Važno je napomenuti da su unuci ovog velikana nedavno napravili "Instagram" profil Bate Živojinovića putem kojeg je on rado komunicirao sa svojim obožavaocima. Fotografije iz filmova i života budile su lijepa sjećanja i mnogo komentara.

Kina tuguje zbog Batine smrti

Posebno žaljenje izrazili su i poštovaoci Batinog lika i djela na nekoliko kineskih portala, a jedan od njih je  "Huankiu", na kojem se ističe da je film "Valter brani Sarajevo" ostavio duboki i dugotrajni trag na veliku kinesku publiku. "Umro legendarni Valter" pisalo je na kineskom  portalu "Wuhu News", gdje se navodi u kojoj je bolnici preminuo. Podsjetili su da je u Kini postao popularan na osnovu pomenutog filma i da njegova smrt predstavlja veliki gubitak za one kojima je Valter bio uzor.

Bio ljubitelj sporta

Manje poznati dio biografije velikog glumca jeste činjenica da je trenirao boks u Nišu i fudbal u Crvenoj zvezdi. Jedna od upečatljivih slika iz života Bate Živojinovića je gostovanje na jednom "večitom derbiju", zajedno sa još jednom legendom srpskog glumišta Borom Todorovićem. Takođe, Živojinović se često družio sa legendom Crvene zvezde Draganom Džajićem.

Velika ljubav prema luli

- To što jesam - dugujem njoj! Da ona nije bila pored mene, ne bih bio to što jesam. Ona me je održala. Sve što je lepo u životu došlo je sa njene strane. Ona je imala viziju kako to lepo treba da bude - da me poštedi, da mi da energiju, da me hrani... I nikad se nisam zaljubio u drugu ženu - ovako je Bata Živojinović govorio o svojoj ženi, kojoj je, kao i svojoj porodici, neprestano dokazivao ljubav i ljubomorno osjećanja čuvao samo za njih. Bez obzira na svoju veličinu, dvije želje su mu ostale neispunjene: da se u crkvi vjenča sa svojom suprugom Lulom i da posljednji put vidi sina Miljka.

Omaž u Kinoteci

Nakon vijesti o smrti Bate Živojinovića, Jugoslovenska kinoteka je otkazala planirani program u Muzeju i umjesto toga priredila mali omaž legendarnom glumcu. Na programu su bili filmovi u kojima je Živojinović igrao: "Tri" Aleksandra Petrovića iz 1965. godine, "Breza" (1967) Ante Babaje i "Tren" (1978) Stoleta Jankovića. Kinoteka je najavila i veliku retrospektivu ostvarenja ovog velikog srpskog glumca.

Uloge

Valter - Valter brani Sarajevo

Trokrilni - U raljama života

Stojko - Balkan ekspres

Mirta - Skupljači perja

Gvozden - Lepa sela lepo gore

Macola - Bolji život

Aranđel - Srećni ljudi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana