Filmska magija u znaku nostalgije

Ratomir Mijanović
Filmska magija u znaku nostalgije

Trebinje - Dodjelom priznanja "Zlatni platan" glumcima Petru Božoviću i Nedi Arnerić, glumica Savina Geršak otvorila je Treći festival mediteranskog i evropskog filma u Trebinju.

U okviru svečanog otvaranja festivala prikazani su filmovi "Hercegovina" Ivana Čolaka i "Čudo neviđeno" Živka Nikolića, u kojem igraju ovogodišnji gosti Savina Geršak i Petar Božović.

Otvarajući festival jedna od najljepših glumica bivše Jugoslavije, Geršakova, je istakla da je došla u Trebinje da dođe po staru Savinu, koja je ostala u sjećanjima publike prije 30 godina.

- Ovo nisam očekivala. Nemam riječi i zaista ste me iznenadili. Hvala vam - istakla je Savina kojoj je u ponedjeljak uveče uručena "Izuzetna povelja Leotara" za poseban umjetnički pečat u mediteranskom filmu.

Petar Božović je, zahvaljujući na nagradi za izuzetan doprinos evromediteranskoj kinematografiji, rekao da bi došao u Trebinje i da ne prima nagradu.

- Trebinje je grad u kojem bih voleo da živim - rekao je kratko Božović.

Prisutne je tonskim zapisom pozdravila laureat Neda Arnerić, u čije ime je nagradu primio reditelj i glumac Radoš Bajić.

- Ova nagrada mi je specijalno značajna, posebno jer se desila posle Milene Dravić, koja je ovu nagradu dobila prošle godine. To me obavezuje da svojim radom dokažem da sam je zaslužila - rekla je ona, dodajući da smatra da je nagrada uslijedila nakon uloge u filmu "Za kralja i otadžbinu" reditelja Radoša Bajića.

Prisutne je pozdravio i sam Bajić, ističući da je u Trebinju poslije 25 godina i čestitajući ovogodišnjim dobitnicima.

- Petra nisam video veoma dugo i dok sam ga, kao i vi gledao onako velikog i gorostasnog kako dostojanstveno prima ovo izuzetno priznanje, palo mi je na pamet da smo se pre 40 godina fotografisali on, Bogdan Diklić i ja u Ljubljani. Želim mu sve najbolje i da napravi velike uloge koje su pred njim - rekao je Bajić.

On je istakao da je Arnerićeva trebinjskoj publici uputila najljepše pozdrave sa Sjevernog pola, gdje se upravo nalazi.

- Ovaj festival ima šansu i perspektivu i nadam se da će postati prepoznatljiv. Iz tog razloga sam i došao u Trebinje da dam svoj skroman doprinos - kazao je Bajić.

Ovogodišnji pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Uprava za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, te grad Trebinje.

- Kao predstavnici grada potrudićemo se samo da nenametljivo budemo dobri domaćini, da vam otvorimo i vrata i srce Trebinja, i da svaki put kada dođete u naš grad ne budete gosti, već domaći - istakao je Neđo Ćebedžija, zamjenik gradonačelnika Trebinja.

On je dodao da je festival filma u gradu na Trebišnjici samo inicijalni segment budućeg intenzivnog filmskog života u Trebinju koji će, nada se Ćebedžija, rezultirati novom tehničkom bazom gradskog bioskopa.

- Neka ovih nekoliko dana prođe u dobrom druženju, kvalitetnim i uspješnim projekcijama, ali i idejama za nove filmske projekte, nadajući se da će bar neki od njih biti snimljeni u Trebinju - kazao je Ćebedžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana