Filmska magija Zvezdanog ekrana

B. D.
Filmska magija Zvezdanog ekrana

Banjaluka - Prošle su tri decenije od kada smo na tadašnjoj Televiziji Beograd u sklopu školskog obrazovnog programa gledali TV emisiju "Zvezdani ekran", čiji je autor tekstova bio Zoran Živković, jedan od rijetkih srpskih pisaca naučne fantastike.

"Zvezdani ekran", čiji je urednik bila Vinka Malašević, a režiser Jelena Genčić, bio je posvećen osamdesetogodišnjici naučnofantastičnog filma,

Živković je, te sada već davne 1984. godine, jugoslovenskim ljubiteljima naučnofantastičnog filma predstavljao sineastička ostvarenja tog žanra, počevši od naivnog Melijesovog putovanja na Mjesec, preko sjajnog Kjubrikovog ostvarenja "Svemirske Odiseje 2001" iz 1968. godine, pa zaključno sa Spilbergovim "Bliskim susretom treće vrste" i nezaboravnom Petertonovom animacijom "Hevi metal".

Zoran Živković u emisiji obrađuje i govori o nizu drugih ostvarenja ove sve popularnije grane sedme umjetnosti. U 18 epizoda Živković govori o počecima naučnofantastičnog filma i njegovom razvoju te daje predviđanja za budućnost.

Iz onoga što je rekao može se primijetiti da je neraskidiva povezanost između književnih djela i ove vrste umjetnosti te da život ovim ostvarenjima daju uglavnom književna djela, a ne puka ekranizacija filmskog trika.

Danas kada govorimo o naučnofantastičnom filmu, možemo govoriti slično Živkoviću. Uprkos sjajnim specijalnim efektima koji su devedesetih usavršeni do perfekcije, na prvom mjestu je ipak priča i ideja. I tek u kombinaciji ova ostvarenja dobijaju pun smisao.

Kultni filmovi

Zoran Živković je tematski obrađivao i film "Altea" (1927), sovjetskog režisera Jakova Protanazova, te "Metropolis" (1926) njemačkog maestralnog sineaste Frica Langa, "Rat svjetova" Bajrona Haskina koji je temelje našao u književnom predlošku Herberta Džordža Velsa iz 1898. godine. Tu je i nezaobilazno filmsko ostvarenje "Planeta majmuna" (1968) Frenklina Šafnera rađeno po romanu Pjera Bula, Kuperov "King Kong" (1933), koji trajno seli ovu grupu filmova sa Starog kontinenta u holivudska studija.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana