Film približava predstavu o Bogu

Aleksandra Madžar
Film približava predstavu o Bogu

Mokra Gora - Vikend na Muzičkom i filmskom festivalu "Kustendorf" protekao je u znaku dolaska velikih svjetskih režisera kao što su Meksikanac Alfonso Kuaron, Francuz Bertran Tavernije, kao i slavni ruski filmski autor Nikita Mihalkov, ali i projekcije takmičarskih filmova i radionica sa stručnjacima iz "zemlje" sedme umjetnosti.

U okviru takmičarskog dijela programa juče su prikazani filmovi "Vatreno crvena" Izabele Lamberti iz Holandije, "Tišina između tonova", Roberta Vindeša iz Njemačke, "Božja čestica" Fione Đelsomina iz Češke, kao i ostvarenje "Torba" Marka Sopića iz Beograda.

Prisutni su se posebno obradovali radionici sa aktuelnim dobitnikom nagrade Američke filmske akademije za najbolju režiju, prvim Meksikancem među laureatima u istoriji, Alfonsom Kuaronom. Prije radionice, Emir Kusturica uručio je Kuaronu "Nagradu za buduće filmove", najprestižnije kustendorfsko priznanje. Opisujući svoj rad na filmu "Potomci", Kuaron je rekao je taj film smišljen prije kao esej, nego kao narativni film. Rekao je da je pisanju scenarija prethodilo obimno istraživanje, iako sam nikada nije pročitao roman koji je poslužio kao predložak.

- Ponuđen mi je sažetak romana, otprilike pola stranice teksta. Premisa mi se veoma dopala. Odlučio sam da snimim film o savremenom hedonističkom društvu u kome je lično zadovoljstvo osnovna svrha postojanja. Htio sam da film utemeljim u stvarnosti, a ne da pravim fantaziju. To je razočaralo ljude koji su očekivali da vide leteće automobile i ljude u plastičnim odijelima - ispričao je Kuaron.

On je rekao da je tjeskobna i paranoidna atmosfera koja karakteriše film proizvod atmosfere koja je vlada u zapadnom svijetu u vrijeme rušenja Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku.

- Baš u tom trenutku bili smo na festivalu u Torontu sa filmom "I ja tebi kevu". Nakon napada, svi letovi su bili otkazani i nedjelju dana nismo mogli da mrdnemo. Klaustrofobično osjećanje koje je tada vladalo može se opisati kao mikrokosmos histerije - ispričao je reditelj.

Veliko interesovanje izazvala je i projekcija omnibusa "Razgovori sa bogovima" koji tematizuje devet religija. Tri autora i producent učestvovali su u radionici: Vorik Tornton, Bahman Gobadi, Emir Kusturica i Aleks Garsija.

Upitan da prokomentariše svoju odluku da snimi film bez dijaloga, Tornton je objasnio specifičnosti svoje domovine.

- U oblasti u kojoj sam rođen imamo šest jezika. U vrijeme kada su Britanci došli da kolonizuju zemlju imali smo 400 jezika. Sada ih je ostalo četrdesetak. Zato sam odlučio da iz filma izostavim govorni jezik - kazao je on.

Profesor Emir Kusturica pričao je o bogu kao o "najvećem izumu čovječanstva" koji nam omogućava da "stvari vidimo i zatvorenih očiju".

Ukazao je i o značaju mašte, čije odsustvo u današnjem svijetu ima dehumanizujuće dejstvo. Činjenicu da je njegov segment omnibusa posvećen patnji, srpski reditelj objasnio je hrišćanskim shvatanjem da je patnja važan izvor "saznanja i prepoznavanja". Religiju je povezao sa kinematografijom.

-  Film je ponekad vrlo blizu predstavi o bogu - smatra Kusturica.

Nakon dugog putovanja i slavni ruski filmski autor Nikita Mihalkov stigao je na Mećavnik. Mihalkovljev najnoviji film, "Sunčanica" u subotu je proglašen za najbolji ruski film godine. Mihalkovu je na svečanoj ceremoniji u Moskvi uručena nagrada "Zlatni orao". Dobrodošlicu i čestitke na centralnom trgu u Drvengradu ukazali su mu profesor Emir Kusturica i Svetolik Mića Zajc, montažer filma.

"Sunčanica" je takođe prikazana juče, a poslije projekcije Mihalkov je održao radionicu sa svim zainteresovanim učesnicima.

Dodjela nagrada

Ceremonija zatvaranja i dodjele nagrada biće održana večeras s početkom u 21 čas, kada će žiri uručiti "Zlatno" i "Srebrno jaje", kao i posebna priznanja. Klodi Osar, Amanda Nevil i Aleks Garsija pogledali su 17 filmova u takmičarskom dijelu i pred njima je bio veliki zadatak da proglase najbolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana