Филм »Звиздан« добио Награду жирија у Кану

Агенције
Филм »Звиздан« добио Награду жирија у Кану

Кан - Филм "Звиздан", снимљен у хрватско-словеначко-српској копродукцији, редитеља и сценаристе Далибора Матанића, добио је Награду жирија (Prix de Jury) у оквиру официјелног такмичарског програма "Извјестан поглед" 68. Канског филмског фестивала.

Награду је на церемонији затварања програма "Извјестан поглед" Далибору Матанићу и дијелу екипе филма уручила предсједница жирија, глумица Изабела Роселини, саопштила је београдска филмска кућа SEE Филм.

Српски копродуцент филма "Звиздан" је Ненад Дукић (SEE Филм), извршни продуцент је Мирослав Могоровић, а филм је финансијски подржао Филмски центар Србије.

Филм на посбан начин третира комплекс српско-хрватског питања преко три приче чије се радње одвијају '90-их, 2000-их година и данас.

Снимљен је на локацијама у Книну и околини.

Судбине младих људи о којима говори филм, битно одређене историјом нетрпељивости људи у њиховој околини, могу да се универзално односе на било које вријеме и било коју другу средину у којој постоји проблем те врсте: од ренесансне нетрпељивости породица Монтеки и Капулети због које трпе Ромео и Јулија, до забрањене љубавне везе Палестинке и Јеврејина данас, наводи се у саопштењу.

У филму играју Тихана Лазовић, Горан Марковић, Нивес Иванковић, Дадо Ћосић, Стипе Радоја, Трпимир Јуркић и Мира Бањац. Монтажер је Томислав Павлић, фотографију су потписали Марко Брдар, док су аутори музике Ален и Ненад Синкауз.

Хрватском редитељу Далибору Матанићу ово је девети играни филм. Његови најуспјешнији филмови, који су приказани и добили награде на бројним фестивалима, су "Кино Лика" и "Фине мртве дјевојке".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана