Film “Univerzitet katastrofe” među 12 odabranih

Milanka Mitrić
Film “Univerzitet katastrofe” među 12 odabranih

Banjaluka - Šta može umjetnost da učini u ovom novom dobu nepredvidive katastrofe?

Kakav je danas odnos između katastrofe i želje? Ovo je dio teksta predstavljenog u filmu “Univerzitet katastrofe” Dalibora Danilovića iz Banjaluke. Kratki dokumentarni film u produkciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske ušao je u uži izbor za nagradu među 12 odabranih finalista na festivalu “Museums in Short 2018”. Film je rediteljsko ostvarenje Dalibora Danilovića koje je nominovano za glavnu nagradu u kategoriji pričanja priče (storytelling). Rađen je tokom 2017. godine i prati učešće umjetnika Radenka Milaka i predstavljanje Paviljona Bosne i Hercegovine na 57. Venecijanskom bijenalu. Film opisuje proces pripreme izložbenog projekta “Univerzitet katastrofe”, čiji je organizator bio Muzej savremene umetnosti Republike Srpske.

Članovi žirija, koji čini međunarodna grupa muzejskih profesionalaca, ali i medijskih i video stručnjaka, odabrali su 12 finalista. Filmovi na takmičenju su podijeljeni u tri kategorije: promotivne (trejleri o muzeju, izložbi ili događaju), izložbene (kratki snimci namijenjeni za trajnu ili privremenu izložbu) i one koji pričaju priču (kratki snimci, fiktivni dokumentarni filmovi, animacije i intervjui).

Na peto izdanje festivala “Museums in Short 2018” najboljih kratkih filmova o muzejima prijavilo se 49 muzeja iz 20 evropskih zemalja. Muzej Van Goga iz Amsterdama (Holandija), Den Gamble Baj iz Arhusa (Danska), Tirpic iz Tirpicveja Blavanda (Danska), Centar del Karma iz Valensije (Španija), Muzej lutkarstva iz Ljubljane (Slovenija), Riga motor muzej (Letonija), Fondacija Ferara Arte iz Ferare (Italija), Dijahronik muzej iz Larise (Grčka), Arheološki muzej Kirta iz Kitere (Grčka), Muzej civilizacije Evrope i Mediterana iz Marselja (Francuska) i Halvil muzej iz Stokholma (Švedska) su finalisti ove kategorije pored Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Međunarodna muzejska nagrada “Museum in Short” pokrenuta je 2012. godine sa ciljem povećanja svijesti javnosti o ulozi muzeja u inovativnoj video-produkciji. Nagradu dodjeljuje Forum slovenskih kultura u saradnji s Evropskom muzejskom akademijom, Muzejem industrije i rada iz Breše i Muzejskom fondacijom Breše, uz sponzorstvo opštine Piran i Asocijacije kulturnih udruženja Piran.

Nagrada publike

Osim nagrada u glavnim kategorijama, svih 12 finalista se takmiči i za nagradu publike.

Svih 12 kratkih filmova iz Danske, Švedske, Španije, Italije, Letonije, Grčke, Bosne i Hercegovine i Slovenije biće prikazano na društvenim mrežama i veb-stranici Museum in Short. Na stranici će biti otvorena i platforma za glasanje publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana