Филип Андроник: Стрип и стендап цртају свијету осмијех

Срна
Филип Андроник: Стрип и стендап цртају свијету осмијех

Бањалука - Врата Арт клуба Простор у Кордунашкој 22 овај пут отварају се и за девету умјетност, а у госте са вриједним поклонима, својим радовима, стиже познати стип цртач и стендап комичар из Сарајева Филип Андроник.

Дводневни боравак у Бањалуци искористиће за креативно дружење са публиком, а већ вечерас у 19 часова у Простору ће бити отворена његова стрип изложба "Амнезија". Андроник је најавио да посјетиоце, између зидова овог стана, очекују

најзанимљивије странице стрипа "Амнезија" из сва три албума, настале у протеклих десетак година.

- Надам се да ћемо имати разговор са посјетиоцима и о овом, а и о свим другим стриповима. Не мора ово бити излизано отварање изложбе у маниру "изволите, ово су радови", већ може послужити као покретач разговора и сусрета - казао је овај награђивани стрип цртач.

Стрип "Амнезија" је његов лични пројекат. Сам га пише, црта и издаје. И баш као сви послови који се раде из љубави, прича он, увијек је на другом мјесту у односу на "праве" послове, којима се плаћају рачуни.

- Зато је некако изазов наћи и времена да га се ствара, а и праву причу која ће, осим мени као аутору, бити занимљива и читаоцима. Јер иако стрип стварам ја из своје љубави за лик, он се ипак мора свидјети публици која ће га читати - прича творац најдуговјечнијег суперјуначког стип серијала који ће у сриједу у 13 часова одржати у Простору радионице стрипа.

- Стрип је јако слободан медиј и циљ ових радионица је да се покаже како и шта све може бити стрип - додаје умјетник.

Поред припадности свијету девете умјетности, Андроник је аутор двије самосталне стендап представе, а у његовом наступу уживаће и Бањалучани 8. марта од 21 час у "Творници".

- Стрипови које цртам и шале које причам на бини су доста слични. Колеге комичари чак и кажу да су моје шале тако "илустративне" - када их испричам, као да виде сваку радњу у засебној сличици. Да не знам цртати, можда бих свијет покушавао насмијати на неки други начин - рекао је Андроник.

А. М.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана