Festival monodrame mladog glumca: Prilika da svako ostavi svoj trag

Danko Kuzmanović
Festival monodrame mladog glumca: Prilika da svako ostavi svoj trag

Banjaluka - Festival monodrame mladog glumca, kao integralni dio najznačajnije kulturne manifestacije u Republici Srpskoj, Teatar festa "Petar Kočić", održaće se po drugi put od 5. do 10. juna u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Moto ovogodišnjeg festivala je "... da svako ostavi svoj trag".

Od osamnaest predstava odabrano je šest, na osnovu njihovog kvaliteta, kako je rekla glumica i selektor doc. dr Ljiljana Čekić.

- Među prijavljenim predstavama bilo je veoma različitih i po estetici, ali i po kvalitetu. Najveća distinkcija se uočava u promišljanju teatara na osnovu glumačke škole iz koje dolaze. Iako u genezi našeg obrazovanja lako zaključujemo da sve glumačke škole izlaze ispod jednog šinjela, godine rada i stvaranje određene osobenosti sredine koja razvija mlade talente i od njih kleše glumačke individue generisali su autentičan scenski rukopis - kazala je Čekićeva.

Na osnovu uslova predviđenih Pravilnikom Festivala monodrame mladog glumca, koji se održava u okviru Teatar festa "Petar Kočić 2018", izabrane su predstave koje su se svojim umjetničkim kvalitetima izdvojile od ostalih. Za najbolju predstavu festivala ravnopravno će se takmičiti: "Mesto predgovora" Save Šumanovića, u izvođenju Mihajla Jovanovića iz Beograda, "Da sam ja pozorište (spalila bih se)" po izboru tekstova više pisaca, u izvođenju Ene Radovanović iz Banjaluke, "Nastasja Filipovna" po romanu "Idiot" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u izvođenju Anđelije Rondović, iz Kolašina i Cetinja, "Na dan svođenja računa", prema poeziji Jelisavete Bagrjane i Radeta Drainca, u izvođenju Marije Đajić iz Trebinja, "Led" Radoša Bajića, u izvođenju Bogdana Milojevića iz Kragujevca i "Ko je to?", autorski projekat Marka Vukosava iz Banjaluke.

Uprkos mladosti i neiskustvu, primijetila je veliku dozu odvažnosti kod ovih mladih glumaca.

- Svaka životna dob, na sceni, ali i tokom cijelog ljudskog postojanja, ima svoje prednosti i svoje nedostatke. Najveća prednost mladosti su polet i energija, srčanost i želja da se uradi mnogo, ponekad i više nego što to objektivne mogućnosti dozvoljavaju, one iznutra, ali i one spolja. I upravo to zanemarivanje limita, nepristajanje na kompromise i osrednjost, nepodilaženje nikome i ničemu, predstavlja glavno obilježje svake mladosti, pa tako i ove pozorišne - rekla je Čekićeva.

Zadivljujuća hrabrost mladih

Zadivljujuće je gledati sa kojom hrabrošću ili drskošću mladi umjetnici, s nevelikim scenskim iskustvom, ulaze u pozorišne projekte za koje mnogi stariji nemaju i nikada neće imati odvažnosti. Za mlade glumce ne postoji Olimp na koji nisu spremni da se popnu. Ili kako reče najveći od najvećih: "Biti spreman, to je sve." A oni su bili spremni na rudarski rad i penjanje na najviše literarne Olimpe. Mnogi su se i popeli, istakla je Čekićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana