Фестивал малих сцена и монодраме од 6. до 10. децембра

Срна
Фестивал малих сцена и монодраме од 6. до 10. децембра

Источно Ново Сарајево - Међународни 21. фестивал малих сцена и монодраме биће одржан од 6. до 10. децембра у Културном центру Источно Ново Сарајево, уз учешће глумаца и позоришта из Бањалуке, Шапца, Ужица и Приштине, саопштили су директор Фестивала Младен Јанковић и селектор Љубо Божовић.

"Као организатори, потрудили смо се да обезбиједимо висок ниво квалитета програма Фестивала, настављајући сарадњу са значајним позоришним институцијама из региона, са којима ћемо ове године реализовати пет представа и четири монодраме, а припремили смо и богат пратећи програм Фестивала", рекао је Јанковић.


Представљајући Програм 21. Међународног фестивала малих сцена и монодраме, он је истакао да ће током церемоније свечаног отварања ове манифестације, у уторак, 6. децембра, у 19.00 часова бити представљена монографија "Двадесет првих фестивала", аутора Радета Симовића, као и изложба Народног музеја Шабац под називом "Позоришни плакат", након чега слиједи представа Народног позоришта Републике Српске "Истина /не/ боли", аутора Јелене Којовић Тепић.

За сриједу, 7. децембра, у 16.30 часова предвиђена је промоција књиге "Писма Матилди К." Мирослава Јанковића, потом у 18.00 часова ауторски пројекат Зорана и Нине Ћосић "Приповетке једног каплара", док је за 20.00 часова заказана представаа "Хипертензија", аутора Светислава Басаре, са глумцима Предрагом Ејдусом и Браниславом Трифуновићем.

Трећег дана Фестивала, пјесник Горан Врачар промовисаће у 16.30 часова своју књигу "Исповест лудака", у 18.00 часова биће реализован индивидуални ауторски пројекат "Господ је жив" Драгане Боснић из Македоније, а вече се завршава представом Горана Марковића "Говорна мана", у извођењу глумаца Народног позоришта Приштина Тихомира Станића, Јелене Орловић и Небојше Ђорђевића.

У петак, 9. децембра, у 16.30 часова књижевник Недељко Зеленовић имаће промоцију књиге "Кратко чишћење грла", у 18.00 часова слиједи монодрама Синише Максимовића из Шабачког позоришта "Четри сузе Лазареве", те у 20.00 часова представа "Тектоника осећања", коју по тексту Ерика Емануела Шмита играју глумци Позоришта из Шапца.

Посљедњег дана Фестивала, 10. децембра, књижевник Жељко Пржуљ промовисаће у 16.30 часова свој роман "Владика, слава му и милост", у 18.00 часова монодраму "Молитва", посвећену животу и дјелу Петра Кочића, извешће глумац из Бањалуке Жељко Стјепановић, док је за 20.00 часова заказана представа "Одумирање међеда", по тексту Бранка Ћопића, а у извођењу глумаца Народног позоришта Ужице.

Проглашење побједника Фестивала, најбоље монодраме, најбоље представе, најбоље глумице и најбољег глумца предвиђено је за 22.00 часа.

Селектор Фестивала, драмски умјетник Љубо Божовић изразио је увјерење да пажљиви одабир монодрама, представа, ауторских и гумачких имена гарантује висок умјетнички ниво ове јединствене културне манифестација на подручју Источног Сарајева.

Жири 21. Међународног фестивала малих сцена и монодраме Источно Сарајево чине театролози Раде Симовић, предсједник и чланови Ивана Ерић и Зоран Тодоровић.

Покровитељи Фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе и инфоримисања Србије, Град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Међународни фестивал малих сцена и монодраме је манифестација која се једном годишње одржава у Источном Сарајеву.

Први фестивал, тада назван Фестивал монодраме Републике Српске, одржан је за вријеме одбрамбено-отаџбинског рата, у периоду од од 9. до 15. фебруара 1995. године, када су се у тадашњем Српском Сарајеву, општини Хаџићи, публици представили актери најмањих драмских форми, с обзиром да се у то вријеме, вријеме ратних дешавања, у којима је и најмањи промил културних дешавања, веома значајан, више није могло ни очекивати од позоришних стваралаца.

Директор и селектор Првог фестивала монодраме и малих сцена Републике Српске био је Раде Симовић, а сам фестивал је тада отворио потпредсједник Републике Српске и један од највећих европских шекспиролога и предсједник Удружења књижевника Српске, покојни Никола Кољевић.

Овај фестивал је потврђивао своје постојање тиме што је окупљао, прије свега, позоришне ствараоце из Републике Српске, али и позоришне ствараоце из окружења, Србије и Црне Горе, који су се најприје представљали монодрамом, као обликом позоришног изажавања који је веома тежак и који је својствен оним људима који доста знају и имају шта да кажу о позоришту.

Основна карактеристика овог фестивала је што се базира на позоришну категорију монодраме и малих сцена, које су веома захтјевне јер се ту ради о концентрацији на само два или три глумца.

Фестивал малих сцена и монодраме са правом се може сврстати у најзначајније културне догађаје Републике Српске, јер је уједно најстарији фестивал у Српској, који се константно одржава и развија заједно са културном сценом Републике Српске.

Фестивал је подијелио судбину сарајевских Срба, када је након само једне године одржавања, егзодусом српског становништва из Сарајева и сам фестивал промијенио локацију одржавања, па се од те, 1996. године, прве послијератне године, Међународни фестивал малих сцена и монодраме одржава на територији општине Источно Ново Сарајево, тада Српско Ново Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана