Festival Zaplet 08 u Banjaluci: Tihi obrt priča o svakodnevici

Mirna Pijetlović
Festival Zaplet 08 u Banjaluci: Tihi obrt priča o svakodnevici

Banjaluka - Predstavom "Tihi obrt" Zagrebačkog kazališta mladih otvoren je takmičarski program Međunarodnog festivala mladog glumca "Zaplet 08", koji se održava do 28. oktobra u Gradskom pozorištu "Jazavac" u Banjaluci.

Tekst za ovu predstavu su zajednički pisali profesor Bobo Jelčić, asistent Jerko Marčić i studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Komad je nastao kao glumački ispit na pomenutoj akademiji i upravo takvu atmosferu je i donio, jer mu definitivno nedostaje režija, kao i mnogo bolje napisan tekst.

Glumci su pokazali talenat kroz niz likova koji pričaju priču o našoj svakodnevici, koja se odnosi na činjenicu da je svima potrebna veza da bi našli adekvatno zaposlenje.

Takođe, vjerodostojno su prikazali, čini se, ponekad napamet naučenu "mantru" poslodavca, koji "bodri" svoje zaposlene da ostavljaju krv, suze i znoj za firmu koja će njima biti "druga kuća".

Odlična tema, kao i glumačka igra, kada su u pitanju određena osjećanja kroz koja prolaze likovi radeći u toj "savršenoj" firmi, ali je predstava u cjelini dosta razuđena i haotična.

Publika je glumce ipak nagradila aplauzom, te odlučila, glasanjem nakon predstave, da je glumica te večeri Hrvojka Begović, kojoj je i dodijeljena nagrada nakon igranja predstave.

- Nismo se vodili nekim ličnim iskustvima gradeći likove, ali nam je dosta ljudi govorilo da baš oni takve ljude imaju u svom okruženju. Takođe, u tekst smo s vremenom ugrađivali izjave političara koje smo čitali u novinama ili gledali na televiziji, pokušavajući da ga stalno aktuelizujemo - kazala je Begovićeva.

Nakon okruglog stola sa glumcima, prisutni su imali priliku da se druže sa hrvatskim glumcem Leonom Lučevim, a razgovor sa njim vodila je glumica Belinda Božičković. I ove godine potvrđeno je višegodišnje prijateljstvo pozorišta "Jazavac" sa "m:telom", kao i nesebična podrška koju ova kompanija tradicionalno pruža pozorišnoj umjetnosti, a iz koje proističu mnoge kulturne manifestacije poput ovog festivala.  

Danas na programu

Publika će večeras na festivalu od 20 časova imati priliku da pogleda predstavu "Ne oklevaj - improvizuj" Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda i UK "Vuk Stefanović Karadžić" Beograd. Predstavu je režirao Srđan Karanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana