Федерико Гарсија Лорка убијен је по званичном налогу

Танјуг
Федерико Гарсија Лорка убијен је по званичном налогу

Пјесник Федерико Гарсија Лорка ухапшен је и убијен по налогу десничарских војних власти у Гранади, показала су недавно објављена документа и тако бацила ново свјетло на смрт једне од најпознатијих жртава Шпанског грађанског рата.

 

Документа, која су написана 1965. године у полицијској станици у Гранади, и до којих је дошао британски Гардијан, прво су признање званичника Франкове Сспаније да су били умјешани у Лоркину смрт 1936. године.

Околности око смрти Лорке и гдје се налази његов гроб једна су од највећих мистерија у новијој историји Сспаније. До сада се вјеровало да је пјесник стрељан са тројицом других људи.

Документи, који су јуче објављени, односе се на истрагу о смрти Гарсије Лорке коју је 60-их затражила француска ауторка Марсел Оклер. Њени захтјеви за информацијама пребацивани су са министарства на министарство, а од полиције Гранаде затражено је да напише извјештај 29 година послије смрти песјника.

Резултат су документа која наводе да су Лорку гонили због његових увјерења, да су га оптуживали да је био "социјалиста и слободни зидар", као и да је био хокосексуалац.

Када је полиција два пута претражила његов дом у Гранади, крио се у кући пријатеља.

Августа 1936. године, мјесец дана по избијању грађанског рата, полиција је опколила кућу у којој се крио, а пријатељи су покушали да га заштите.

Гарсија Лорка је ухапшен и одвежен у Фуенте Гранде гдје је, како стоји у документима, погубљен одмах пошто је признао и тамо и сахрањен у веома плитком гробу. Детаља о његовом признању нема.

Од 2009. године, у неколико наврата се тражио његов гроб и до сада су археолози имали мало успјеха.

Документа су, пише Гардијан, доказ умјешаности Франковог режима у Лоркину смрт. Сам Франко је једном приликом рекао да су оптужбе да је његов режим био умјешан у смрт пјесника "пропаганда".

"Писац је умро мјешајући се са побуњеницима, то су природне несреће у рату", рекао је тада Франко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана