“Evropski atlas lirike” Čarlsu Simiću

Milanka Mitrić
“Evropski atlas lirike” Čarlsu Simiću

Banjaluka - Nagrada za poeziju “Evropski atlas lirike”, koju dodjeljuje izdavač i istoimeno Društvo književnika i prevodilaca “Kuća poezije”, ove godine pripala je pjesniku Čarlsu Simiću.

Žiri u sastavu Fiona Sampson, Piter Samon, Vida Ognjenović, Marko Kravos i Zdravko Kecman odluku je donio jednoglasno.

Čarls Simić je jedan od najvećih živih američkih pjesnika, poznat u Evropi i čitavom svijetu, osobenog jezika i stila. Rođen je u Beogradu 1938. godine, a u Ameriku je otišao po završetku Drugog svjetskog rata. Studirao je u Čikagu i Njujorku. Neki ga smatraju i srpskim pjesnikom iako je sve svoje pjesme i knjige napisao na engleskom jeziku. Kod nas je prevedeno gotovo sve što je napisao. Dobitnik je brojnih značajnih književnih nagrada i priznanja.

 - Pjesme Čarlsa Simića otkrivaju sa nekom suštinskom jasnoćom oblik i osobine jednog svijeta što ga izmišljamo u potaji, a koji obilježava naše živote u najintenzivnijem vidu, svijeta koji mi prečesto poričemo, jer je stvarniji od bilo čega drugog što nam je znano. Njegovo nam djelo uliva osjećanja da slike prethode predmetima, da je svijet kreacija mita, da ništa nije onako kako smo mislili da jeste, nego kako smo na neki način slutili da bi moglo biti - pisao je svojevremeno književnik Mark Strend o Simićevoj poeziji.

Poeziju Čarlsa Simića na srpski jezik su prevodili Ivan V. Lalić, David Albahari, Vladimir Pištalo, Marija Knežević i drugi.

- Poezija je odbrana individualnosti. To je način da se čovek brani od svega, od svog plemena, porodice i religije. Pesnici su uvek bili po strani, a poezija je jedino mesto gde čovek može da kaže: “Slušajte, sve je to lepo, svi ti vaši istorijski planovi, ali ja imam svoj život. Tu sam sam, i pokušavam da razumem ove zvezde, ovu ženu koju volim, moj grad i bašticu oko koje ima posla” - kazao je o svom stvaranju Čarls Simić.

Uz nagradu Čarlsu Simiću, predviđeno je da bude objavljena zbirka pjesama “Izabrane pjesme”, koje su priredili Gojko Božović i Zdravko Kecman.

- Simićeva pesma se usredsređuje na modernu stvarnost i urbanu jedinku koja u vizuelno konkretizovanim prizorima svog okruženja prepoznaje svoj jedini život, varljiv, ali vidljiv, privremen, ali u epifanijskim časovima neodoljivo lep. Simić se opredelio za dva kamerna, strogo individualizovana, elitistička žanra u kojima se neposredno iskustvo onoga koji ih piše objavljuje u najvećoj mogućoj meri. Jedno je lirska pesma sa svojim jezičkim otkrićima i s lucidnim istraživanjem običnosti dostupnog sveta. Drugo je esej u kome se razmišljanje o poeziji neraskidivo ujedinjuje sa sećanjem na vlastiti život - naveo je Božović.

Nagrada “Evropski atlas lirike” ove godine je dodijeljena po peti put. Dobitnici prethodnih godina su: Vjačeslav Kuprijanov, Šon O'Brajen, Amir Or i Eva Lipska.

Promocije i gostovanje

Svečana dodjela nagrade “Evropski atlas lirike” planirana je prilikom promocija Simićevih knjiga koje izlaze u Španiji i Italiji. Petogodišnji jubilej nagrade biće obilježen u Beogradu, Ljubljani, Prijedoru i drugim gradovima, uporedo sa promocijom knjige “Izabrane pjesme” Čarlsa Simića. Nagrada će biti dodijeljena u Banjaluci, a predviđeno je i Simićevo gostovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana