Ева Рас за Глас Српске: Све што зарадим није довољно ни за комуналије

Александра Глишић
Ева Рас за Глас Српске: Све што зарадим није довољно ни за комуналије

Бањалука - Од јунакиње филмова Душана Макавејева, Александра Саше Петровића, Живка Николића и Ђорђа Кадијевића до ауторке радо читаних књига Ева Рас прешла је пут на којем никада није застајкивала да се брани од сваког пса који лаје.

Достојанствена, као и увијек, у 76. години, умјетница не престаје да интригира јавност, а филмска публика видјела ју је у новом филму "Сага о три невина мушкарца". Читаоце је обрадовала новом књигом "Србијо, љубави моја", коју је промовисала у децембру у Београду.

- Ако ме позовете да промовишем књигу у Бањалуци, доћи ћу пешке. Обожавам књижевне вечери које одржавам, јер подсјећају на стендап комедије. Станем и причам шта ми падне на памет. Никада не читам из књиге, јер ако насмејем публику и ако је људима пријатно са мном, они ће у књизи да траже то исто - прича Ева, која је одиграла бројне улоге и у позоришту.

У свему је проналазила зрно наде и није дозвољавала да мрачна страна побиједи ону свјетлију и ведрију.

- Целог живота се трудим да насмејем и орасположим људе. Кад год сам у позоришту играла и најцрње трагедије и у њима сам увек имала моменте који нису били трагични - присјетила се глумица.

Остало је тако и до данас, када Ева преузима главну улогу на промоцији нове књиге. Не жели, каже, да јој књижевне вечери буду монотоне и уштогљене.

- Већ десет година не дозвољавам да модератори говоре о мојим књигама и да растерују читаоце. Не волим кад неко седне и крене да велича писца високософистицираним речима. На београдској промоцији људи су се ваљали од смеха и томе се радујем - признаје глумица, која има 20 објављених књига и неколико значајних књижевних награда, међу којима је и "Кочићева књига" из Бањалуке.

Ново дјело говори о стању у друштву којим Ева није ни најмање задовољна.

- Принуђени смо да живимо и плаћамо комуналије, а све што зарадим није довољно за њих. А не дај боже да сте сад дужни. Ако не могу овог месеца да платим 200 евра, како ћу следећег да платим 400 евра? Сви се крпимо, сви позајмљујемо - каже глумица, која је деценије рада уткала у бисере српске кинематографије.

Филмови у којима је доказала таленат добили су и ових дана нову потврду квалитета.

- Ето, зашто сам позната, омиљена и непризната?! Од ових сто филмова који имају статус културног добра од изузетног значаја ја играм у осам! Распоређених од осмог до 79. места - 8, 13, 27, 37, 42, 52, 69, 79, а до сто је преостало још двадесетак филмова... Дакле, нисам на репу догађања - указује Ева.

Може, додаје, да се похвали да је најмање два милиона гледалаца одгледало њених осам филмова са овог списка, ако узме да је у просјеку било 300.000, гледалаца а за неке од ових филмова било је и више од 500.000. Није узела у обзир приказивања на ТВ-у.

- Снимање секси сцена са неколико деценија млађим момком у новом филму "Сага о три невина мушкарца" није било непријатно, већ смешно. Било је занимљиво искуство - завршила је причу Ева Рас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана