Eva Ras, književnica i glumica za Glas Srpske: Sjećanje na ljubav sa Danilom Kišom

Aleksandra Glišić
Eva Ras, književnica i glumica za Glas Srpske: Sjećanje na ljubav sa Danilom Kišom

Beograd - Mnogim čitaocima će biti interesantno poglavlje iz mog novog romana "Temura" gde pišem o ljubavnoj vezi sa velikim piscem Danilom Kišom u doba kad sam ja studirala, a on već uveliko sticao književnu slavu. Ta ljubav se dogodila u vremenu kad se nismo fotografisali i novine nisu senzacionalistički lovile tuđe živote, paparaci su u tom vremenu živeli u Italiji, mi smo još bili pošteđeni takvih proganjanja.

 

Rekla je ovo za "Glas Srpske" glumica i književnica Eva Ras o novom romanu "Temura" u izdanju Zadužbine "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd. Njen roman će biti prva knjiga na svijetu objavljena u 2018. godini.

- Sve je manje onih koji su bili svedoci Kišove i moje ljubavi i zbog toga sam unela to poglavlje iz mog života u roman. Danila i mene je spojilo naše zajedničko poreklo, on se rodio kao, i do svoje sedme godine zvao, Daniel Kon, a onda je otac, da bi zaštitio porodicu od progona Jevreja u Drugom svetskom ratu, promenio prezime, tako je postao Danilo Kiš. Ono što je zanimljivo u tom poglavlju to je što nismo bili uspešni ljubavnici i tako smo se rastali u mladosti, a u romanu se srećemo i neposredno pre njegove smrti kad sam ja već bila udovica - kaže umjetnica, kojoj su komentari na račun njenih godina bili okidač da napiše novu knjigu.

Starost je, dodaje, sama po sebi  tužna.

- Slušala sam ljude kako govore: "Stara je, neka ide u zaborav! Neka ide u penziju! Neka prestane da zamara svet svojim delima." U jednom času sam poverovala u to, i zato pet godina, od 2011. do 2016. godine, niti sam pisala niti sam objavljivala, a onda sam shvatila da ako budemo još poživela, ako ne pandrknem, da će mi biti potrebno da pišem i da objavljujem. Ubedila sam sebe da je uzaludno meni govoriti da sam otpisana, da ih neću poslušati, neću da utihnem jer niko ne treba da ide u zaborav, da postane mrtvac dok je živ! - priča Ras. 

Primjećuje da mnogi misle da su njeni romani isključivo autobiografski.

- Moj život bio je ispunjen susretima i druženjima sa mnogobrojnim slavnim ljudima, prisustvovala sam mnogim istorijskim događajima, ali konstrukciju knjige ne može samo sećanje na minuli život da složi, to mora pisac. Samo znam, kad sam ostala bez porodice, kad sam sahranila svoje dete od 24 godine, da sam sebi rekla: ... Ako te Bog nije pozvao k sebi kad si to saznala, ti onda moraš o svom životu da brineš, da budeš dostojna tog života. A ako je mene sačuvao, a njih oduzeo, znači da ja imam neki zadatak bez njih na ovom svetu - priča književnica, koja je u jednom trenutku shvatila da ima mnogo ljudi koji imaju sličnu tugu kao njena.

Zaključila je da u ime onih koje niko ne pita kao pisac treba glasno da govori o tome šta oni misle. 

- Ja se ne pitam više da li hoću - šta neću nipošto i nastavila sam da pišem. Kad čovek dugo živi, pred njim se zaokruže neke istine. U ovoj knjizi pišem o tim istinama, ali roman mora da ima  formu i ja sam izabrala život moje sestre bliznakinje Temure koja se rodila mrtva sa mnom u paketu. Pola knjige je o našem zajedničkom životu u majčinoj utrobi, a drugi deo moj zemaljski život bez nje, koji je bio u ozračju velike ljubavi sa mojim trećim mužem, tako je roman i priča o ljubavi koja nikada ne umire - zaključila je Ras.

Književna staza Djeda Mraza

Već osamnaestu godinu Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd objavljuje prvu knjigu na svijetu u nastupajućoj godini i promoviše je tačno u ponoć ispred spomenika Petru Kočiću.

U organizaciji Zadužbine "Petar Kočić" danas će biti održana manifestacija "Književna staza Djeda Mraza". U 11.15 časova ispred Zadužbine, uz prisustvo mnogobrojnih gostiju, književnom stazom stotinjak Djeda Mrazova će sa knjigama u rukama krenuti prema parku i spomeniku Petru Kočiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana