Ева Рас, књижевница и глумица за Глас Српске: Сјећање на љубав са Данилом Кишом

Александра Глишић
Ева Рас, књижевница и глумица за Глас Српске: Сјећање на љубав са Данилом Кишом

Београд - Многим читаоцима ће бити интересантно поглавље из мог новог романа "Темура" где пишем о љубавној вези са великим писцем Данилом Кишом у доба кад сам ја студирала, а он већ увелико стицао књижевну славу. Та љубав се догодила у времену кад се нисмо фотографисали и новине нису сензационалистички ловиле туђе животе, папараци су у том времену живели у Италији, ми смо још били поштеђени таквих прогањања.

 

Рекла је ово за "Глас Српске" глумица и књижевница Ева Рас о новом роману "Темура" у издању Задужбине "Петар Кочић" Бањалука - Београд. Њен роман ће бити прва књига на свијету објављена у 2018. години.

- Све је мање оних који су били сведоци Кишове и моје љубави и због тога сам унела то поглавље из мог живота у роман. Данила и мене је спојило наше заједничко порекло, он се родио као, и до своје седме године звао, Даниел Кон, а онда је отац, да би заштитио породицу од прогона Јевреја у Другом светском рату, променио презиме, тако је постао Данило Киш. Оно што је занимљиво у том поглављу то је што нисмо били успешни љубавници и тако смо се растали у младости, а у роману се срећемо и непосредно пре његове смрти кад сам ја већ била удовица - каже умјетница, којој су коментари на рачун њених година били окидач да напише нову књигу.

Старост је, додаје, сама по себи  тужна.

- Слушала сам људе како говоре: "Стара је, нека иде у заборав! Нека иде у пензију! Нека престане да замара свет својим делима." У једном часу сам поверовала у то, и зато пет година, од 2011. до 2016. године, нити сам писала нити сам објављивала, а онда сам схватила да ако будемо још поживела, ако не пандркнем, да ће ми бити потребно да пишем и да објављујем. Убедила сам себе да је узалудно мени говорити да сам отписана, да их нећу послушати, нећу да утихнем јер нико не треба да иде у заборав, да постане мртвац док је жив! - прича Рас. 

Примјећује да многи мисле да су њени романи искључиво аутобиографски.

- Мој живот био је испуњен сусретима и дружењима са многобројним славним људима, присуствовала сам многим историјским догађајима, али конструкцију књиге не може само сећање на минули живот да сложи, то мора писац. Само знам, кад сам остала без породице, кад сам сахранила своје дете од 24 године, да сам себи рекла: ... Ако те Бог није позвао к себи кад си то сазнала, ти онда мораш о свом животу да бринеш, да будеш достојна тог живота. А ако је мене сачувао, а њих одузео, значи да ја имам неки задатак без њих на овом свету - прича књижевница, која је у једном тренутку схватила да има много људи који имају сличну тугу као њена.

Закључила је да у име оних које нико не пита као писац треба гласно да говори о томе шта они мисле. 

- Ја се не питам више да ли хоћу - шта нећу нипошто и наставила сам да пишем. Кад човек дуго живи, пред њим се заокруже неке истине. У овој књизи пишем о тим истинама, али роман мора да има  форму и ја сам изабрала живот моје сестре близнакиње Темуре која се родила мртва са мном у пакету. Пола књиге је о нашем заједничком животу у мајчиној утроби, а други део мој земаљски живот без ње, који је био у озрачју велике љубави са мојим трећим мужем, тако је роман и прича о љубави која никада не умире - закључила је Рас.

Књижевна стаза Дједа Мраза

Већ осамнаесту годину Задужбина "Петар Кочић" Бањалука - Београд објављује прву књигу на свијету у наступајућој години и промовише је тачно у поноћ испред споменика Петру Кочићу.

У организацији Задужбине "Петар Кочић" данас ће бити одржана манифестација "Књижевна стаза Дједа Мраза". У 11.15 часова испред Задужбине, уз присуство многобројних гостију, књижевном стазом стотињак Дједа Мразова ће са књигама у рукама кренути према парку и споменику Петру Кочићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана