Етно-група Ива из Добоја: Чувар српске традиције

Сања Амиџић
Етно-група Ива из Добоја: Чувар српске традиције

Етно-група "Ива" из Добоја пуну деценију на оригиналан начин ради на очувању традиционалног српског музичког блага, а за кратко вријеме израсла је у препознатљив састав који његује српску духовну музику.

Од свог оснивања па све до данас, група је имала преко педесет самосталних концерата, велики број наступа на манифестацијама, свечаним академијама, хуманитарним концертима и низ наступа посвећених великим српским празницима Васкрсу и Божићу.

Према ријечима професора музике и менаџера Етно-групе "Ива" Саше Павловића, група је као самостални вокално-инструментални ансамбл прошла кроз многе фазе развоја, почевши од пјевања искључиво српских изворних пјесама са простора Србије, Републике Српске, БиХ, па до Хрватске.

- Традиционалну српску музику годинама изводимо у свом оригиналном облику али и кроз модерне аранжмане у стилу етно, џез, фјужн праваца – казао је Павловић.

Он је додао да ансамбл тренутно броји девет чланова који се баве и чувањем српских духовних, литургијских и паралитургијских пјесама, најчешће посвећених великим српским празницима Божићу и Васкрсу.

- Поред модерног звука његујемо и српску духовну пјесму по којој је српски народ познат широм свијета – рекао је Павловић.

Чланови групе "Ива" наступиће и у оквиру манифестације "Дани Владе С. Милошевића" на концерту групе "Традиција", гдје ће по завршетку концерта приказати, у којим облицима се још чува српска духовна музика.

- У фази смо спремања великог заједничког концерта на Видовдан на тргу у Добоју са групом "Ортодокс Келтс", као и великог концерта у Новом Саду и Бечу који је планиран у јулу, а одржаћемо концерт и у Гламочу – рекао је Павловић.

Истиче да ће Етно-група "Ива" у години јубилеја издати нови, други по реду албум.

- Половина албума је урађена, а недавно је завршен и спот за нову пјесму "Снијег паде на бехар на воће" која ће бити уврштена на албум – казао је Павловић.

Додао је да се албум ради у сарадњи са Академијом умјетности у Бањалуци и Радио - телевизијом Републике Српске.

Од почетка године Етно-група "Ива" имала је неколико наступа, а у прошлој највише времена посветили су писању аранжмана за нови албум, као и осмишљавању спота за пјесму "Снијег паде на бехар на воће".

- То је стара пјесма, севдалинка, коју ћемо обрадити у свом стилу, али и прилика да се покаже да се такве пјесме не требају својатати – рекао је Павловић.

Поред времена посвећеног изради новог албума имали су прилику да оду у Москву гдје су били позвани да представљају Републику Српску, али нажалост због финансијских разлога нису отишли. Павловић истиче да се и даље боре сами за опстанак и рад групе.

- Поносни смо што смо издржали и истрајали оволики низ година у нашој земљи са ансамблом који долази из мале средине – рекао је Павловић.

Данас је "Ива" један од главних амбасадора културе града Добоја и значајан музички ансамбл на пољу очувања традиционалне културне баштине Републике Српске.

Награде

Етно-група "Ива" из Добоја добитник је многобројних награда из области културе.

- Златну медаљу добили смо 2007. године у Бијељини на Мајским музичким свечаностима, Специјалну награду за очување и извођење старог српског изворног пјевања 2006. године, Сребрну медаљу 2005. године у Бијељини на Мајској музичкој свечаности, награду за изузетно успјешан рад и постигнуте резултате у области културе  2012. године и многа друга признања - рекао је Саша Павловић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана