Emir Kusturica: Svjetski film u opasnosti od Holivuda

Srna
Emir Kusturica: Svjetski film u opasnosti od Holivuda

Moskva - Režiser Emir Kusturica rekao je da je u osnovi holivudskog filma danas propaganda, te da je Rusija idealna zemlja da se stvara tržište svjetskog filma zato što je svjetski film u opasnosti od Holivuda.

- Veoma je važno da se ruski film vezuje za svoju vlastitu tradiciju. Okretanje ka vlastitoj tradiciji nije nikakva propagandna djelatnost, nego okretanje ka stvarnoj estetici i otkrivanje svoje estetike. Ako već Holivud može da koristi te patente, onda je bolje da se okrenete vlastitoj tradiciji nego da imitirate Holivud - rekao je Kusturica na otvaranju ruske nacionalne škole filma u okviru omladinskog projekta "Mreža" u Moskvi.

On je naglasio da je holivudski film nastao paralelno sa američkim snom, te da Rusija mora da stvori svoj san koji treba da dobije ekvivalent u ruskim filmovima, jer je film, kako je naglasio, u osnovi san.

Kusturica je na predavanju poručio budućim režiserima da istražuju period sovjetskog nijemog filma i da vide kako se stvaraju filmske metafore, kao i da se okrenu originalnim idejama koje će idealizovati i optimalizovati ruskog čovjeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana