Емир Кустурица: Свјетски филм у опасности од Холивуда

Срна
Емир Кустурица: Свјетски филм у опасности од Холивуда

Москва - Режисер Емир Кустурица рекао је да је у основи холивудског филма данас пропаганда, те да је Русија идеална земља да се ствара тржиште свјетског филма зато што је свјетски филм у опасности од Холивуда.

- Веома је важно да се руски филм везује за своју властиту традицију. Окретање ка властитој традицији није никаква пропагандна дјелатност, него окретање ка стварној естетици и откривање своје естетике. Ако већ Холивуд може да користи те патенте, онда је боље да се окренете властитој традицији него да имитирате Холивуд - рекао је Кустурица на отварању руске националне школе филма у оквиру омладинског пројекта "Мрежа" у Москви.

Он је нагласио да је холивудски филм настао паралелно са америчким сном, те да Русија мора да створи свој сан који треба да добије еквивалент у руским филмовима, јер је филм, како је нагласио, у основи сан.

Кустурица је на предавању поручио будућим режисерима да истражују период совјетског нијемог филма и да виде како се стварају филмске метафоре, као и да се окрену оригиналним идејама које ће идеализовати и оптимализовати руског човјека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана