Eko-art festival Krov fest Banjaluka: Javni prostori u službi umjetnosti

Aleksandra Madžar
Eko-art festival Krov fest Banjaluka: Javni prostori u službi umjetnosti

Banjaluka - Svjedoci smo da urbanizacijom Banjaluke dolazi do manjka brige i upotrebe javnog prostora. Naš projekat ima za cilj da oživi takva mjesta, integrišući umjetnost u njihov sastavni dio. Upravo iz tog razloga želimo da realizujemo Eko-art festival "Krov fest" - na krovu Narodnog pozorišta Republike Srpske i terasi Narodne i univerzitetske biblioteke RS.

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" predsjednik Udruženja građana "Prostor" Ena Mitrovska. Umjetnička ideja i vizija "Prostora", oživljena u stanu u Kordunaškoj 22, nizom kvalitetnih sadržaja je opravdana. Osnivači ovog udruženja posvećeni su istraživanju, predstavljanju i dokumentovanju savremenih umjetničkih praksi, umrežavanju umjetnika iz drugih zemalja, ali i upotrebljavanju javnih prostora te integraciji umjetnosti u njihov sastavni dio.

- Našim primjerom na jednoj mikrolokaciji ukazaćemo na značaj integracije umjetnosti, arhitekture, dizajna, ekologije u kulturnom životu građana Banjaluke, koja treba da bude inicijalna kapisla i mjesto edukovanja u ekspanziji ove ideje - objasnila je Mitrovska i dodala da bi prva faza trebalo da počne 1. jula na terasi Narodne i univerzitetske biblioteke RS.

Pored ukazivanja na značaj upotrebe neiskorišćenog javnog prostora kao jednog od primarnih ciljeva ovog projekta, plan je da u okviru "Krov festa" budu realizovane ekološko-edukativne i kreativne radionice, u kojima bi bio korišćen isključivo reciklirani materijal.

- Spajajući reciklažu, likovne tehnike i arhitekturu mladi će naučiti šta to i na koji način mogu da iskoriste od sekundarnih sirovina i "otpada" u upotrebno-umjetničke svrhe te se na taj način ekološki osvijestiti - ističe ona.

Krov bi, kako kaže, bio djelimično renoviran i oživljen kroz sadnju ukrasnih biljaka. Pravili bi se dijelovi namještaja za krov, te umjetnička djela koja bi se izlagala na istoj lokaciji.

- U okviru ovog projekta svoju šansu dobijaju i mnogi neafirmisani umjetnici i studenti, koji će svojim djelima i njihovim izlaganjem pokušati da pronađu put uspjeha, te da kroz svoj primjer pomažu sljedećim generacijama - smatra Mitrovska.

Ukoliko se ovaj projekat proširi na druge lokacije u Banjaluci i u drugim gradovima, na taj način bi mogla da bude oživljena svijest lokalne zajednice o značaju umjetnosti u svakodnevnom životu svakog čovjeka.

Četiri faze projekta

* Adaptacija krova i izrada namještaja od recikliranog materijala (jul/avgust)

* Edukativne i kreativne radionice (avgust)

* Edukacije iz oblasti ekologije, grafičkog dizajna, arhitekture (avgust)

* Afirmacija nepoznatih umjetnika, izložba napravljenih radova te muzički događaj na krovu Narodnog pozorišta RS (avgust/septembar)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana