Еко-арт фестивал Кров фест Бањалука: Јавни простори у служби умјетности

Александра Маџар
Еко-арт фестивал Кров фест Бањалука: Јавни простори у служби умјетности

Бањалука - Свједоци смо да урбанизацијом Бањалуке долази до мањка бриге и употребе јавног простора. Наш пројекат има за циљ да оживи таква мјеста, интегришући умјетност у њихов саставни дио. Управо из тог разлога желимо да реализујемо Еко-арт фестивал "Кров фест" - на крову Народног позоришта Републике Српске и тераси Народне и универзитетске библиотеке РС.

Испричала је ово за "Глас Српске" предсједник Удружења грађана "Простор" Ена Митровска. Умјетничка идеја и визија "Простора", оживљена у стану у Кордунашкој 22, низом квалитетних садржаја је оправдана. Оснивачи овог удружења посвећени су истраживању, представљању и документовању савремених умјетничких пракси, умрежавању умјетника из других земаља, али и употребљавању јавних простора те интеграцији умјетности у њихов саставни дио.

- Нашим примјером на једној микролокацији указаћемо на значај интеграције умјетности, архитектуре, дизајна, екологије у културном животу грађана Бањалуке, која треба да буде иницијална каписла и мјесто едуковања у експанзији ове идеје - објаснила је Митровска и додала да би прва фаза требало да почне 1. јула на тераси Народне и универзитетске библиотеке РС.

Поред указивања на значај употребе неискоришћеног јавног простора као једног од примарних циљева овог пројекта, план је да у оквиру "Кров феста" буду реализоване еколошко-едукативне и креативне радионице, у којима би био коришћен искључиво рециклирани материјал.

- Спајајући рециклажу, ликовне технике и архитектуру млади ће научити шта то и на који начин могу да искористе од секундарних сировина и "отпада" у употребно-умјетничке сврхе те се на тај начин еколошки освијестити - истиче она.

Кров би, како каже, био дјелимично реновиран и оживљен кроз садњу украсних биљака. Правили би се дијелови намјештаја за кров, те умјетничка дјела која би се излагала на истој локацији.

- У оквиру овог пројекта своју шансу добијају и многи неафирмисани умјетници и студенти, који ће својим дјелима и њиховим излагањем покушати да пронађу пут успјеха, те да кроз свој примјер помажу сљедећим генерацијама - сматра Митровска.

Уколико се овај пројекат прошири на друге локације у Бањалуци и у другим градовима, на тај начин би могла да буде оживљена свијест локалне заједнице о значају умјетности у свакодневном животу сваког човјека.

Четири фазе пројекта

* Адаптација крова и израда намјештаја од рециклираног материјала (јул/август)

* Едукативне и креативне радионице (август)

* Едукације из области екологије, графичког дизајна, архитектуре (август)

* Афирмација непознатих умјетника, изложба направљених радова те музички догађај на крову Народног позоришта РС (август/септембар)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана